1. dan Zagreb – MODENA – Salsomaggiore Terme
Polazak iz Zagreba u 5:30 sati. Ugodna vožnja prema Italiji uz povremene odmore tijekom puta. Dolazak u regiju Emilia-Romagna, koja je nastala uz nekadašnju rutu Vie Emilije, najprometnijeg puta Rimskog carstva. Neokrunjena prijestolnica talijanskog kulinarstva poznata je po proizvodnji sireva, šunki i vrhunskih vina, no i po proizvodnji luksuznih automobila (Ferrari, Maserati, Lamborghini...). Vožnja do Modene, trećeg najvećeg grada smještenog u samom srcu regije Emilia Romagna, poznatog po proizvodnji Aceto Balsamica. Modena je grad bogate i burne povijesti još iz doba Etruščana te po dolasku slijedi razgled srednjovjekovne jezgre grada: Veliki trg (Piazza Grande) na kojem se nalazi simbol grada – Duomo, katedrala iz 12. st. sa zvonikom visokim 87 m, na koji se možete popeti te uživati u pogledu na grad – Gradska vijećnica iz 17. i 18. st. – najljepši Povijesni muzej u Modeni – Knežev dvor – Piazza Roma – Duždeva palača na trgu sv. Augustina u kojoj se danas nalazi nekoliko muzeja. Predlažemo fakultativni posjet Muzeju “Aceto Balsamico”, gdje se tradicionalno proizvodi ocat iz mošta bijelog grožđa i degustacija aceto balsamica. Poslijepodne slobodno za vlastite programe. Modena se smatra kolijevkom tortellina pa preporučujemo da ih svakako probate u nekoj od lokalnih tratoria. Nastavak vožnje do hotela. Po dolasku smještaj u sobe. Noćenje.
2. dan Salsomaggiore Terme – PARMA – Salsomaggiore Terme
Doručak. Odlazak u fakultativni razgled obližnje Parme, drugog najvećeg grada regije Emilia Romagna i kulinarske prijestolnice Italije poznate po specijalitetima kao što su čuveni pršut (Prosciutto di Parma) i naravno istoimeni sir parmezan (Parmigiano Reggiano). Grad je dobio naziv po okruglom rimskog štitu i često je kroz povijest mijenjao gospodare. Odlazak u razgled grada podijeljenog oko tri gradska trga: Piazza Garibaldi s guvernerovom palačom – Piazzi Duomo, na kojoj se nalazi katedrala i krstionica – Piazza della Pilotta s istoimenom palačom vojvode. Nakon razgleda odlazak u muzej parmezana gdje ćete vidjeti kako se radi jedan od najpoznatijih sireva na svijetu uz degustaciju. Slobodno vrijeme za kupovinu suvenira ili ručak, preporučujemo goveđi gulaš. Povratak do hotela. Noćenje.
3. dan Salsomaggiore Terme – Bologna – Zagreb
Doručak. Odjava iz hotela. Krećemo prema Bologni, glavnom gradu regije Emilia Romagna prepunom znamenitosti i legendi. Slobodno vrijeme za šetnju gradom ili fakultativni razgled grada uz pratnju službenog lokalnog vodiča (obavezna prijava prilikom rezervacije putovanja, doplata na licu mjesta): središnji trg Piazza Maggiore jedan od najljepših talijanskih trgova na kojem se nalazi Bazilika Sv. Petronia (Basilica di San Petronio) i Gradska vijećnica – Neptunova fontana, smještena na Piazza del Nettuno – Piazza di Porta Ravegnana s „dva tornja“ (Le due Torri - Asinelli s 98 m i Garisenda s 48 m visine, koji su danas podsjetnik na 13. stoljeće kada ih je, prema pretpostavkama, bilo oko 180) – zgrada najstarijeg Sveučilište Europe (s kontinuiranim radom). Bologna je poznata i po brojnim arkadama koje se protežu kroz čitav grad pa postoji uzrečica da ukoliko posjećujete Bolognu ne treba vam kišobran. Slobodno vrijeme za ručak, gastronomski je dovoljno spomenuti mortadellu, špagete bolonjez, lazanje i tagliatelle… Nastavljamo vožnju prema Hrvatskoj. Dolazak u kasnim večernjim satima.