Apulia i Basilicata

7 dana | Grupni polazak: 05.10.2020.

Opis

7 dana
Grupni polazak: 05.10.2020.

 

  

First minute cijena!

Polazak iz Zagreba, Karlovca i Rijeke!

Vodimo vas na sam đon talijanske čizme gdje se kopno elegantno slijeva u more. Apulija je regija na talijanskoj „peti“ koja izlazi na dva mora, a ponudit će vam čak sedam svojih mediteranskih bisera. Čekaju vas gradovi Bari, Alberobello, Monopoli, Poligano al mare, Ostuni, Lecce i Otranto. Istočno od Apulije nalazi se regija Basilicata, koju je New York Times prošle godine opisao kao najbolje čuvanu tajnu Italije te je uvrstio u sam vrh destinacija koje morate posjetiti. Basilicata će vam otvoriti vrata svojih gradova Matere i Taranta. Na dolasku i po povratku družit ćemo se i sa središnjom Italijom, i to u San Marinu, Riminiju i nezaobilaznoj Ravenni.

Itinerer

1. dan ZAGREB- RIJEKA - SAN MARINO - HOTEL U REGIJI MARCHE

Polazak iz Zagreba u 5:00. Moguć ukrcaj u Karlovcu uz prethodnu najavu. Polazak iz Rijeke s Vrata Jadrana Sjever u 7:30 (uz prethodnu najavu). Vožnja kroz Sloveniju i Italiju uz kraća zaustavljanja na putu radi odmora. Odlazak u San Marino - treću najmanju državu na svijetu koju je prema legendi osnovao klesar Marin s Raba. Šetnja s voditeljem putovanja: Palazzo Publico - Basilica del Santo - crkva Sv. Francesca - zidine grada. Slobodno vrijeme za šetnju, kupovinu suvenira i osobne programe. Vožnja do hotela. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

2. dan BARI - HOTEL

Doručak. Vožnja do Barija, razgled glavnog grada Apulije, poznatog pod nazivom „Bologna juga“: stari grad ili Bari Vecchia s labirintom ulica i trgova koji odišu duhom minulih vremena, niz iznimnih vjerskih spomenika: trobrodna bazilika San Nicolo iz 11. stoljeća u kojoj se čuvaju njegove moći jedno je od remek-djela talijanske romanike, katedrala San Sabino u bizantskom stilu, ostaci normanske tvrđave Castello Svevo, kazališta Teatro Petruzzelli i Teatro Margherita. U nastavku ćemo prošetati starom četvrti gdje možete na ulici vidjeti domaćice koje izrađuju tipičnu tjesteninu ovog područja orecchiette. Slobodno vrijeme za ručak u jednoj od tratorija. Vožnja do hotela. Prijava u hotel. Večera. Noćenje.

3. dan ALBEROBELLO - MONOPOLI - POLIGANO AL MARE

Doručak. Vožnja do jedinstvenog gradića pod zaštitom UNESCO-a Alberobella, poznatog po kućicama kružnog oblika zvanih trulli. Neobične građevine koje čine gradske četvrti ostavljaju dojam kućica iz bajki, jedinstven su primjer prapovijesne gradnje bez vezivnog materijala, isključivo od nepravilnih komada vapnenačkog kamena. Iako se takav oblik gradnje može susresti duž cijele doline Itria, upravo se u bajkovitom Alberobellu nalazi najveća koncentracija od preko 1500 najbolje očuvanih trulla. U nastavku vožnja do šarmantnog ribarskog mjestašca - MONOPOLI; šetnja gradićem: katedrala-tvrđava sv. Stjepana iz 11. st., tvrđava Karla V iz 16. st. Kraće slobodno vrijeme za osobne programe. Vožnja do Poligano al Mare, rodnog mjesto Domenica Modugna, svjetski poznatog talijanskog kantautora, poznatog po hitu Nel blu dipinto di blu(Volare). Svakako prošetajte šetnicom do poznate plaže te ne propustite fotografiranje bar s jednog vidikovca. Slobodno vrijeme za ručak u nekoj od tratorija te kupovinu suvenira. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan OSTUNI - LECCE - OTRANTO

Doručak. Vožnja do „Bijelog grada“ kako još zovu šarmantni Ostuni zahvaljujući njegovoj bijeloj arhitekturi. Šetnja gradićem kojim dominira katedrala i biskupski dvor, a dodatno ga ukrašavaju palače plemićkih obitelji. Ostuni je savršeno mjesto za uživanje u opuštajućoj atmosferi uz aperitiv. U nastavku odlazak do baroknog bisera juga Italije grada Lecce, kojeg zbog svoje raskošne arhitekture i upotrebe lokalnog kamena travertina nazivaju „Firencom juga“. Grad je to turbulentne povijesti čiji se tragovi mogu vidjeti na brojnim spomenicima: rimski amfiteatar, Castello, katedrala Santa Croce, barokna crkva St. Niccolo e Cataldo… kraće slobodno vrijeme za uživanje u šetnji slikovitim ulicama grada. Nastavak vožnje do grada Otranto, smještenog na samoj „peti talijanske čizme“. Zbog svog strateškog položaja na morskom tjesnacu koji razdvaja Jadransko od Jonskog mora, često je bio poprište brojnih borbi i osvajanja što je ostavilo traga i na izgledu grada. Odlazak na razgled: Castello Aragonese, katedrala s vrijednim mozaicima i impozantnim trgom, bazilika San Pietro s bizantskim freskama, San Giovanni katakombe… Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

5. dan MATERA - DEGUSTACIJA MASLINOVOG ULJA - HOTEL

Doručak. Vožnja slikovitim krajem do gradića Matera, europske prijestolnice kulture 2019., bisera pokrajine Basilicate i prvog grada na jugu Italije uvrštenog na popis UNESCO baštine, zbog povijesnog središta Sassi i okolnih kamenih crkvi. Sassi potječe od prapovijesnog, trogloditskog najstarije naseljenog mjesta u Italiji, a sastoje se od više naselja: Sasso Barisano s bogato ukrašenim portalima, Sasso Caveoso koji ostavlja dojam kazališta unutar špilje te kućama u "špiljama" koje se stepeničasto spuštaju niz stube grada, Civita s katedralom i park na platou Murgia Matera s brojnim crkvama iz perioda od Bizanta do baroka. Većina zgrada je djelomično ukopana u mekim vapnenačkim stijenama koje se nadograđuju na sustav pravih špilja i podzemnih hodnika. Zahvaljujući svom jedinstvenom izgledu, odabrana je za glavnu lokaciju snimanja poznatog filma Mel Gibsona Pasija, kandidata za filmsku nagradu Oscar. U nastavku odlazak na probu maslinovog ulja. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

6. dan MARCHE (LORETO) - RIMINI

Doručak. Odjava iz hotela. Nastavak vožnje do pokrajinu Marche do hodočasničkog gradića Loreta u kojeg su prema legendi anđeli na svojim krilima iz Palestine donijeli „Svetu kuću“ odnosno rodnu kuću Djevice Marije. Obilazak pitoresknog gradića te pauza za ručak. Nastavak putovanja. Smještaj u hotel. Noćenje.

7. dan RAVENNA - RIJEKA - ZAGREB

Doručak. Odlazak iz hotela. Vožnja prema Ravenni, gradu koji je nekoć bio sjedište Zapadnog Rimskog Carstva i čijih je osam ranokršćanskih spomenika upisano na popis zaštićene svjetske baštine. Razgled grada: Piazza del Popolo, crkve s prekrasnim mozaicima San Vitale i San Apollinare Nuovo, mauzolej Gale Placidije, Danteov grob. Slobodno vrijeme za ručak. Povratak prema Hrvatskoj uz kraće zaustavljanje putem. Dolazak u Zagreb u kasnim večernjim satima.

Destinacija

Apulia i Basilicata

Apulija je  regija  na jugoistoku Italije poznata po specifičnim bijelim kućicama kružnih tlocrta i stožastih krovova, koje su poznate kao trullo, odnosno u množini trulli. Trulli su karakterični za mjesto Alberobello u apulijskoj pokrajini Bari, koje se zbog ove jedinstvene arhitekture našlo na popisu UNESCO baštine. U pokrajni Apuliji nalazi se grad Bari  koji slovi za skriveni dragulj juga Italije. Tu se nalazi i jedan od najljepših talijanskih baroknih gradova Lecce kao i mnogi manji gradići koji će vas oduševiti. Regija je poznata po svojoj dugoj mediteranskoj obali sa prekrasnim pješčanim i kamenim plažama.

Regija Basilicata smještena na jugu Italije. U Basilicati se nalaze Serra Dolcedorme i Pollino, jedni od najviših vrhova Apenina. Matera je grad od 60 tisuća stanovnika na jugu Italije a poznata je po drevnim gradskim četvrtima koje čine nastambe u pećinama izdubljenim u vapnenačkoj stijeni na kojoj se nalazi grad. Četvrti, koje se nazivaju Sassi, pod zaštitom su UNESCO-a od 1993. godine.

Cijena

Polazak: 05.10.2020.
od 4.190 kn po osobi
first minute od 3.890 kn po osobi

First Minute cijena vrijedi do 40 dana prije polaska odnosno do popunjenja kapaciteta po FM cijeni.

Rok za prijavu: do popune mjesta odnosno 7 dana prije polaska.

Minimalan broj prijavljenih putnika: 40 putnika.

CIJENA UKLJUČUJE:

 • prijevoz modernim turističkim autobusom prema programu
 • smještaj u hotelu 4* na području regije Marche u dvokrevetnim sobama na bazi usluge 1 polupansiona, smještaj u hotelu 4* na području Riminija u dvokrevetnim sobama na bazi usluge noćenja s doručkom, smještaj u hotelu 4*, u dvokrevetnim sobama na osnovi 4 polupansiona u okolici Alberobella/Marina Franca
 • stručno vodstvo tijekom cijelog putovanja
 • usluge voditelja putovanja lokalnog vodiča u Materi
 • sve transfere i razglede prema programu
 • sve pristojbe za ulaze u gradove
 • organizaciju putovanja i jamčevinu

CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • doplatu za jednokrevetnu sobu 990 kn
 • boravišnu pristojbu i osiguranje 1,50-2,00 eur po osobi i danu, točna obavijest u završnom pismu 
 • ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje
 • karte javnog gradskog prijevoza
 • doplate za izlete i obroke koji nisu prema programu
 • osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje
 • osiguranje od otkaza putovanja, putno osiguranje (preporučamo)

POPUSTI I DOPLATE:

 • doplata za jednokrevetnu sobu 990 kn
 • boravišna pristojba i osiguranje 1,50-2,00 eur po osobi i danu, točna obavijest u završnom pismu

Nadoplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna):

za posebno sjedalo u autobusu: 1 red – sjedalo 3,4 100 kn, 2 red – sjedalo 5,6,7,8 100 kn, sjedala iza drugih vrata 100 kn, bilo koje drugo sjedalo po odabiru 50 kn

Raspoloživost odabranih sjedala je na upit i podložna provjeri prilikom rezervacije.

Informativne cijene ulaznica: ulaznicu za dvorac Castel del Monte 10 eur (informativna cijena) vinska proba u Alberobellu ili okolici 15 eur

Smještaj

Smještaj: Hoteli 4*
Lokacija: Apulia i Basilicata
 • smještaj u hotelu 4* na području regije Marche u dvokrevetnim sobama na bazi usluge 1 polupansiona
 • smještaj u hotelu 4* na području Riminija u dvokrevetnim sobama na bazi usluge noćenja s doručkom
 • smještaj u hotelu 4* u dvokrevetnim sobama na osnovi 4 polupansiona u okolici Alberobella/Marina Franca

Korisne informacije

Hrvatskim državljanima je za ovo putovanje potrebna osobna iskaznica ili putovnica.

Za sve polaske (osim Zagreba) potrebna prethodna pismena najava. Točno vrijeme i mjesto polaska iz Karlovca i Rijeke bit će definirano 3 dana prije polaska.

Redoslijed obilaska, kao i vremena su informativna i podložna promjenama prema procjeni voditelja putovanja na licu mjesta.

VAŽNE INFORMACIJE ZA PUTOVANJE (obavezno pročitati):

 • prilikom prijave (rezervacije) plaćate akontaciju od 30% ukupnog iznosa putovanja čime je Vaša rezervacija potvrđena, dok ostatak iznosa uplaćujete najkasnije 30 dana prije polaska na put
 • preporučamo putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja
 • pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa – najkasnije 7 dana prije početka putovanja
 • raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema redoslijedu uplata, agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća doplata
 • završnu obavijest o putovanju dostavljamo mailom najkasnije 48 sati prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom mjestu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.)
 • za realizaciju fakultativne ponude potreban je minimum od 20 prijavljenih putnika; fakultativna ponuda nije obavezni dio programa i plaćanje je na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti države u koju se putuje) osim ako u programu putovanja nije drugačije navedeno.
 • napominjemo da je putovanje grupno i tome je sve podređeno.
 • zaustavljanje radi usputnih odmora određeno je propisima o radnom vremenu i obveznim odmorima vozača, zaustavljanja su na usputnim stajalištima u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uvjeta na putu, predviđene pauze tijekom vožnje su okvirno svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 15 minuta
 • u turističkim autobusima nema WIFI, nema utičnica i nije moguće koristiti WC u autobusu
 • program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću
 • dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tijekom putovanja ovisi o objektivnim okolnostima (npr. dužini trajanja razgleda, terminima polazaka, vremena dolaska kao i daljeg rasporeda putovanja)putnicima koji za cilj imaju posjet izložbama, lokalitetima i slično (koje nisu dio programa), molimo da samostalno na internetu provjere radno vrijeme istih i da željeni posjet usklade sa slobodnim vremenom na putovanju
 • putnici su dužni voditi računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima tijekom trajanja putovanja. Ostavljanje vrijednih stvari u autobusu ili u hotelskim sobama nije preporučljivo jer agencija, prijevoznik i hotel ne odgovaraju za iste. U slučaju krađe, putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlaštenih osiguravajućih kuća.
 • Organizator putovanja ne može odgovarati niti se organizatoru putovanja pišu prigovori u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti
 • prostor za prtljagu u autobusu je ograničen i predviđena količina prtljage po putniku je 1 kofer i 1 komad ručne prtljage
 • organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja

 

Za ovo putovanje vrijede opći uvjeti putovanja organizatora Idea Club Travel d.o.o. OIB: 89539669576


Datum polaska:
Broj osoba: