Božić u Parizu

5 dana / 4 noćenja | Grupni polazak: 22.12.-26.12.2023.

Opis

5 dana / 4 noćenja
Grupni polazak: 22.12.-26.12.2023.
Garantirani polazak

 

Red letenja:

OU 470/ ZAGREB - PARIZ / 08:25- 10:30

OU 471 PARIZ – ZAGREB / 11.20 –13:10

Moguća doplata za priključni let iz Splita i Dubrovnika.

Smještaj: Hotel Ibis Paris La Défense Esplanade, hotel Ibis Paris Porte d'Orléans ili sl.

Itinerer

1. dan: 22.12.petak/ZAGREB - PARIZ

Sastanak putnika s u Zračnoj luci u Zagrebu 2 sata prije polaska. Prijava na direktan let zrakoplovom Croatia Airlinesa OU 470 za Pariz u 8.25 sati, s dolaskom u 10.30 sati. Nakon slijetanja, ukrcaj u autobus, odlazak do centra, panoramska vožnja pored Slavoluka pobjede do Trocadera odakle se pruža pogled na Eiffelov toranj. Kratka foto pauza, nastavak do Avenue du Président Wilson gdje se nalazi muzej Yves Saint Laurenta, kultni lokal Crazy Horse te skulptura Plamen slobode iznad podvožnjaka gdje je poginula britanska princeza Diana. Preko Seine dolazimo do središta UNESCO, École Militaire i zdanja Hôtel des Invalides, pored najljepšeg pariškog mosta Pont Alexander III, uz zdanje nekadašnje Palače Bourbon do Rive Gauche, te kultnim bulevarom Saint-Germain des Prés do Sorbone i Panteona. Kratka pauza za šetnju prekrasnim vrtovima Palače Luxembourg do kultne crkve Saint Sulpice poznate iz romana "Da Vincijev kod“, te najstarije crkve u Parizu Saint Germain des Prés. Nastavak vožnje pored muzeja Louvre, Opere Garnier, trga Vendôme, slavnog hotela Ritz do Trga Concorde, s pogledom na čuveni park Tuilleries, Piramidu, Carrousell, Obelisk i Champs Élysées. Smještaj u hotel. Odlazak javnim prijevozom u šetnju do elegantne avenije Champs Elysées, kojoj u božićno doba čaroban ugođaj daje svjetlosna instalacija Flamboyance u crvenoj boji. Nastavljamo do šarmantne i živahne Latinske četvrti s mnogobrojnim restoranima. Povratak u hotel. Noćenje.

2.dan: 23.12.subota/ PARIZ

Doručak.Odlazak javnim prijevozom s voditeljem putovanja do Eiffelovog tornja, najpoznatijeg simbola Pariza, liftom se možete odvesti do vrha odakle se pruža predivan pogled na grad (kupnja ulaznice individualno na licu mjesta ili preko interneta). Od Eiffelovog tornja predlažemo fakultativno odlazak na 1-satnu vožnju brodom rijekom Seinom, ispod 24 pariška mosta s pogledom na znamenitosti Pariza (doplata za ulaznicu). Obilazak „božićnog sela“ u blizini tornja s mnogobrojnim štandovima, gdje možete kušati razne lokalne delikatese, tradicionalni božićni kolač Bûche de Noël u obliku panja i sl. Poslijepodne odlazak javnim prijevozom do muzeja Louvre, jednog od najvećih i najbogatijih svjetskih muzeja, otvorenog u 18 st.za vrijeme Francuske revolucije. Nekadašnja rezidencija francuskih kraljeva do njihovog preseljenja u Versailles posjeduje najpoznatiju svjetsku kolekciju umjetničkih djela, među kojima je i da Vincijeva Mona Lisa, prepoznatljiva staklena piramida na ulazu postala je globalni simbol muzeja. Individualni razgled (doplata za ulaznicu). Za večernje sate predlažemo odlazak na predstavu “Féerie” u legendarni cabaret Moulin rouge gdje se preko 120 g. pleše francuski cancan. Show u 23.00 sata s 4 tematske cjeline uključuje ½ boce šampanjca (doplata kod prijave). Noćenje.

3.dan: 24.12.nedjelja/ PARIZ – fakultativni izlet VERSAILLES - PARIZ

Doručak. Predlažemo odlazak s voditeljem putovanja brzim vlakom do veličanstvenog dvorca Versailles, remek djela francuskog klasicizma, rezidencije kraljeva od Luja XIV do Luja XVI, koji se ubraja među najraskošnije barokne palače na svijetu (doplata za ulaznicu). Luj XIV „Kralj Sunce“ je na mjestu skromnog lovačkog paviljona dao izgraditi raskošnu palaču s vrtovima, simbol francuske moći, poznata je izreka „Versailles je stvoren za razonodu, a Pariz za slavu“. Individualna šetnja kraljevskim apartmanima, dvoranom ogledala te vrtovima i perivojima (doplata za ulaznicu). U najraskošnijoj sobi dvorca, poznatoj „Dvorani ogledala“ sa 17 velikih ogledala nasuprot prozora koji gledaju na vrt od 815 hektara 1919.g. je potpisan Versajski mirovni ugovor kojim je završen 1.svjetski rat. Povratak u Pariz. Odlazak do najstarijeg dijela Pariza, otočića Ile de la Cité, na kojem se nalazi znamenita katedrala Notre Dame i crkva Sainte Chapelle, remek-djelo srednjovjekovne umjetnosti. U dogovoru s voditeljem predlažemo zajedničku večeru u lokalnom restoranu, te odlazak u crkvu St-Germain-des-Prés na «ponoćku». Noćenje.

4.dan: 25.12.ponedjeljak/ PARIZ

Doručak. Odlazak do umjetničke četvrti Montmartre, omiljene pariške adrese boema i umjetnika, koju su u drugoj polovici 19.st proslavili mnogi poznati umjetnici: Toulouse Lautrec, Apollinaire, Van Gogh, Degas, Picasso. Posjet bazilici Sacré-Coeur koju Parižani zovu “bijela golubica“ te šetnja živopisnim trgom slikara Place du Tertre i ulicom Lepic gdje se nalazi Renoirov restoran Moulin de la Galette i kuća u kojoj je živio Van Gogh. U dogovoru s voditeljem putovanja predlažemo odlazak u lokalni restoran na zajednički ručak. Noćenje.

5.dan: 26.12.utorak PARIZ – ZAGREB

Doručak. Transfer do zračne luke Pariz CDG, prijava na let zrakoplovom Croatia Airlines OU 471 iz Pariza za Zagreb u 11.20 sati, s dolaskom u Zagreb u 13.10 sati.

Destinacija

Pariz

Pariz je glavni i najveći grad Francuske. Smješten je na obalama rijeke Seine u sjevernoj Francuskoj, u središtu pokrajine Île-de-France, također poznate kao "Pariška regija".

Pariz je danas jedan od vodećih svjetskih poslovnih i kulturnih središta, s utjecajima na politiku, obrazovanje, zabavu, masovne medije, modu, znanost i umjetnost, što sve doprinosi statusu Pariza kao jednog od globalnih gradova.

Tri najpoznatije pariške znamenitosti su katedrala iz 12. stoljeća Notre-Dame na otoku Île de la Cité, Napoleonski Slavoluk pobjede i Eiffelov toranj iz 19. stoljeća. Eiffelov toranj bio je "privremena" konstrukcija Gustavea Eiffela za svjetsku izložbu 1889., ali toranj nikada nije demontiran te je i danas trajni simbol Pariza.

Niz spomenika započinje s Louvreom i nastavlja se kroz park Tuileries, Elizejska polja i Slavoluk pobjede na trgu Place de l'Étoile. Od 1960-ih, niz je produžen dalje na zapad do poslovne četvrti La Défense kojom dominira pravokutni Grande Arche; ta četvrt sadrži većinu najviših zgrada u pariškoj urbanoj zoni. Muzej Invalides mjesto je pokapanja mnogih francuskih vojskovođa, uključujući Napoleona, dok su u Panteonu pokopane mnoge francuske istaknute ličnosti.

Palača Garnier, izgrađena u kasnom razdoblju drugog carstva, sjedište je Pariške opere i baleta, dok je bivša palača Louvre danas jedan od najrenomiranijih muzeja na svijetu. 

SLUŽBENO IME: Republika Francuska

DRŽAVNO UREĐENJE: Republika i parlamentarna država

GLAVNI GRAD: Pariz, oko 2.2 milijuna (2016 god.)

PROSJEČNO TRAJANJE LETA: oko 2 h

JEZIK: francuski (službeni)

RELIGIJA: kršćani (većinom rimokatolici) 63-66 %, muslimani 7-9 %, ateisti 23-28 %, itd.

VREMENSKA RAZLIKA: srednjoeuropsko vrijeme (Hrvatska 12:00 = Francuska (Pariz) 12:00)

NOVAC: EUR (euro)

BROJ STANOVNIKA: oko 67.34 milijuna (podatak iz 7/2018. god).

POVRŠINA: oko 643.801 km²

GEOGRAFSKI POLOŽAJ: Zapadnoeuropsko država, graniči sa Španjolskom na jugozapadu, Italijom na jugoistoku, Švicarskom na istoku, te Njemačkom, Luksemburgom i Belgijom na sjeveroistoku. Na jugu izlazi na Sredozemno more, a na sjeveru na Atlantski ocean.

KLIMA: Oceanska klima na zapadu, kontinentalna klima u središtu i na istoku zemlje i mediteranska klima na jugoistoku.

ELEKTRIČNI NAPON: 230 V.

DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE: Za ulazak u Republiku Francusku za hrvatske građane potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 3 mjeseca nakon ulaska. Djeca moraju imati svoju putovnicu/osobnu iskaznicu.

ZDRAVSTVO: Cijepljenje nije obvezno. Preporučujemo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int). Preporučujemo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu.

TELEFONIRANJE: Pozivni broj zemlje je +33. Mobilne telefonske veze su dobre, svi mobilni operateri imaju sklopljen ugovor o roamingu. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.

KREDITNE KARTICE: Većina kreditnih kartica prihvaćene su u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina (MasterCard, Visa), dok je Amex prihvaćen malo rjeđe. Većinom se na ulazu svake trgovine nalaze simboli kreditnih kartica koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo plaćanja.

NAPOJNICE: Ako ste zadovoljni uslugom možete ostaviti do 10%.

SIGURNOST PUTOVANJA: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.

Preporučujemo:

ODJEĆA: Savjetujemo laganu, ugodnu pamučnu ili lanenu odjeću tijekom ljetnih mjeseci; topliju za vrijeme zime. Ponesite i zaštitu od kiše i sunca, bez obzira na period godine u kojem putujete.

HRANA I PIĆE: Jedna od najpoznatijih svjetskih gastronomija, francuska kuhinja je bogata i puna raznih utjecaja. Ono što nas na prvu asocira na francusku gastronomiju su svakako sirevi i vino - u Francuskoj postoji gotovo 400 različitih vrsta sireva. Najpoznatiji su chevre (tradicionalni kozji sir), Brie, Roquefort, Camembert i Gruyere. Ako bismo morali izabrati ono najkarakterističnije za francusku kuhinju, to bi bio baguette kruh.

Doručak, koji se sastoji od kave, čaja ili vruće čokolade s kroasanom punjenim džemom poslužuje se između 7 i 9 sati ujutro. Ruča se u podne, dok se večera poslužuje oko 8 sati navečer. Neki od specijaliteta su: soupe à l’oignon - tradicionalna francuska juha od luka i govedine, obično poslužena s krutonima i topljenim sirom na vrhu; coq au vin - piletina pirjana s vinom, gljivama, slanom svinjetinom ili slaninom, gljivama, lukom, često češnjakom, a ponekad i malo rakije; Nicoise salata - kombinacija zelene salate, svježih rajčica, kuhanih jaja, tune, zelenog graha, maslina i inćuna; soufle au chocolat – prozračni desert na bazi jaja, hrskav izvana, s tekućom čokoladom iznutra.

KUPOVINA: popularni suveniri su npr. beret kape, macarones, vino, sirevi, kozmetika i parfumerija. Trgovine u manjim gradovima rade uglavnom od 9:30 do do 12 sati, potom slijedi pauza za ručak od 12 do 14:30, te rade ponovno od 14:30 do 21 sat, svakim radnim danom, dok malo koji dućan radi nedjeljom. Veći trgovački centri rade svaki dan od 10 do 21 sat.

SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Francuskoj Republici 7, Square Thiers 75116 Paris FRANCE

vrhpariz@mvep.hr fr.mvep.hr

Cijena

Polazak: 22.12.2023.
FM od 690 € (5.198,80 kn) po osobi

Najmanji broj putnika: 20

Cijena po osobi uključuje:

prijevoz zrakoplovom prema programu, transfere od/do zračne luke Pariz CDG do hotela, zrakoplovne pristojbe, 4 noćenja s doručkom u hotelu 3* u dvokrevetnim sobama, panoramski razgled grada, 1 kom. predane prtljage do 23 kg + 1 kom. ručne prtljage do 8 kg (dimenzije max. 55X40X23), voditelja putovanja, jamčevinu i troškove organizacije putovanja.

Cijena ne uključuje:

boravišnu pristojbu cca 2 Eur po osobi/danu (plaćanje na licu mjesta), sve fakultativne sadržaje/izlete: vožnju brodom Seinom, ulaznicu i troškove rezervacije za Louvre, doplatu za ulaznicu za Versailles, ulaznicu za cabaret show Moulin Rouge, karte za javni prijevoz, putno osiguranje.

Doplata za jednokrevetnu sobu : 180 Eur (1.356,21 kn)

Doplata za priključni let iz Splita, Dubrovnika (na upit): 60 Eur/452,07 kn (na upit) - individualna prijava na let, sastanak s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb.

Popusti: za djecu od 2 do 12 god. na 3.pomoćnom ležaju 50 Eur ( 376,72 kn), za osobe starije od 12 god. na 3 pom. ležaju 25 Eur (188,36 kn)

Smještaj

Smještaj: hotel 3*
Lokacija: Pariz
Smještaj: Hotel Ibis Paris La Défense Esplanade, hotel Ibis Paris Porte d'Orléans ili sl.

Korisne informacije

Fakultativne doplate – prijava kod rezervacije, plaćanje na licu mjesta:

vožnja brodom Seinom: odrasli 17 Eur, djeca 4-11 g. 10 Eur

Informativne cijene ulaznica:

  • Eiffelov toranj od 11,50 eur do 28,30 Eur, ulaznice se mogu kupiti na blagajni na licu mjesta ili preko interneta, https://www.toureiffel.paris/en/rates-opening-times
  • muzej Orsay 16 Eur (besplatan ulaz za mlađe od 18 g.)
  • ulaznica za Disneyland u adventskom i novogodišnjem terminu: odrasli 124 Eur, djeca od 3 do 11 g. 116 Eur, Informacije: https://www.disneylandparis.com/en-usd/destinations/disneyland-park/

Gradski prijevoz: Cijena jednokratne karte za 2 zone: 2,10 Eur, karnet 10 karata za 2 zone 19 Eur

Radno vrijeme najznačajnijih muzeja: Louvre: 9.00-18.00 , osim utorka i praznika (srijedom i petkom do 21:45), Musée d'Orsay od 9.30 – 17.30, osim ponedjeljka i praznika (četvrtkom od 10-21:45), muzej Rodin od utorka do nedjelje od 10.00 – 18.30, Versailles od utorka do nedjelje od 8.00 – 18.00 sat


FM od 690 € (5.198,80 kn) po osobi
Datum polaska:
Broj osoba: