AZORI

8 dana | Grupni polazak13.11.2022.

Opis

8 dana
Grupni polazak13.11.2022.
Zelena oaza u plavetnilu Atlantika!

Posebnim zrakoplovom iz Ljubljane uz mogućnost transfera iz Zagreba.

Vrijednost više:

Četiri otoka na jednom putovanju: Sao Miguel, Faial, Pico i Terceira

"Cozido ručak" pripremljen u vulkanskoj peći (doplata)

Promatranje kitova i dupina uz obalu otoka Terceira

Degustacija izvrsnih crnih i zelenih čajeva na otoku San Miguel

Botanički vrt Terra Nostra s više od 600 vrsta kamelija

Šetnja Ponta Delgadom, koja se čini kao smanjena verzija Lisabona

 

8 dana/7 noćenja

 

Itinerer

1. DAN: LJUBLJANA - SAO MIGUEL / PONTA DELGADA

Ujutro sastanak putnika u zračnoj luci Ljubljana i izravni let za otok Sao Miguel, najveći otok Azora. Vulkanski arhipelag usred Atlantskog oceana, udaljen od Portugala 1500 kilometara, zbog obilja zelenila smatra se pravim rajem na zemlji. Devet otoka ima prekrasnu klimu. Temperature se tijekom cijele godine kreću između 15 i 25 stupnjeva. Otočje ne poznaje zimu i pogodno je za posjet svakog mjeseca u godini. Vulkanski krajolik s bujnom cvjetnom vegetacijom zaista oduzima dah. Prepoznatljive slike Azora su hortenzije, plantaže čaja i ananasa te vinogradi iz kojih se proizvode izvrsna vina, među kojima i bijelo vino Frei Gigante, čije podrijetlo seže u 15. stoljeće. Nakon slijetanja na otok Sao Miguel, vozit ćemo se do grada Ponta Delgada, gdje ćemo prvo imati orijentacijski obilazak grada. Slike će vam vjerojatno brzo biti poznate, jer grad djeluje kao smanjena verzija Lisabona - popločane ulice, slikovite kućice, ugodan povjetarac s mora i nasmijani domaćini. Šetajući gradskim ulicama osjetit ćemo puls otoka i njegovih stanovnika. Noćenje.

2. DAN: PONTA DELGADA - SETE CIDADES - PONTA DELGADA |doručak

Nakon doručka, dan ćemo posvetiti detaljnijem istraživanju glavnog grada Ponta Delgade, poznatog po očuvanoj tradicionalnoj arhitekturi, romantičnim vrtovima, malim trgovima i kozmopolitskoj atmosferi. Zaustavit ćemo se kod crkve Sv. Sebalda iz 15. stoljeća, odlazio do gradskih vrata, gradske vijećnice i Trga Republike te ostalih gradskih atrakcija. U poslijepodnevnim satima krećemo s Ponte Delgade do vidikovca Vista do Rei, odakle se pruža veličanstven pogled na ugašeni vulkanski krater, gdje se nalaze dva jezera, plavo i zeleno. U krateru se nalazi selo Sete Cidades, dio istoimenog nacionalnog parka. Nakon toga slijedi zaustavljanje na plantaži ananasa, gdje ćemo se upoznati s njegovim uzgojem i značajem za otok, nakon čega slijedi degustacija likera od ananasa. Poslijepodne povratak u Ponta Delgado. Noćenja.

3. DAN: PONTA DELGADA - LAGOA DO FOGO IN FURNAS - PONTA DELGADA | doručak

Doručak, a zatim nastavak istraživanja otoka. Naša prva stanica bit će na južnoj strani otoka gdje se nalazi vidikovac Caloura s pogledom na istoimeno ribarsko mjesto, smješteno u slikovitoj uvali iznad koje se uzdižu strme litice. Nastavit ćemo putovanje do Ville Franca do Campo, prve prijestolnice otoka. Kratko zaustavljanje i vožnja do Furnaša, gdje se nalazi jezero i topli vulkanski izvori koje mještani koriste kao peći za pripremu hrane. Po želji se za ručak možete počastiti odličnim domaćim specijalitetom "Cozido", pripremljenim u "vulkanskoj peći" (doplata). Bit će vrijeme i za kratku šetnju uz jezero. Zatim ćemo posjetiti najljepši botanički vrt Azorskih otoka Terra Nostra, poznat po više od 600 različitih vrsta kamelija. U sklopu parka nalazi se i vruće vulkansko jezero, gdje će biti slobodnog vremena za kupanje (po želji i ovisno o vremenskim uvjetima). U poslijepodnevnim satima, na putu do hotela, posjetit ćemo tvornicu čaja Gorreana i svojim nepcima posvetiti odabrane okuse crnih i zelenih čajeva. Za kraj, zaustavljanje na vidikovcu odakle se pruža prekrasan pogled na Lagoa do Fago – vatreno jezero koje je nastalo prije 15.000 godina. Popodne dolazak u hotel i noćenje.

4. DAN: SAO MIGUEL / PONTA DELGADA - FAIAL | doručak

Nakon doručka vožnja do zračne luke i let na otok Faial. Romantično se naziva i otok Plava hortenzija. Peti po veličini otok na Azorima također se smatra najkozmopolitskim, jer se ovdje zaustavlja većina prekooceanskih brodova. Horta, glavni grad otoka, može se pohvaliti slikovitim položajem između dva vulkana i dvije uvale. Krater Caldeira do Faial, promjera 2 km i dubine do 400 m, poput je katedrale ljepote i tišine, ugašenog vulkana iz kojeg je otok zapravo i nastao. Bujna vegetacija i slikovita priroda dio su rezervata prirode, koji je najljepši dio otoka. Vožnja do vulkana Capelinhos koji je posljednji put eruptirao 1957./58. godine. Područje oko vulkana jasno ukazuje na nedavnu vulkansku aktivnost. Vožnja do hotela i smještaj. Vrijeme je za večer otkrivanja kozmopolitskog pulsa grada. Noćenje.

5. DAN: FAIAL - PICO - FAIAL | doručak

Doručak i potom odlazak do luke i trajekt do obližnjeg otoka Pico, nazvanog po istoimenom vulkanu. Njegov vrh Pico Alto smatra se najvišim vrhom Azora i cijelog Portugala sa 2.352 m i može se vidjeti po cijelom otoku. Otok je poznat i po vinovoj lozi, a otočki je specijalitet od 2004. godine zbog svog posebnog načina i uzgoja. Vino s otoka bilo je poznato mnogima u 18. i 19. stoljeću na kraljevskim dvorovima diljem Europe. Posjetit ćemo gradić San Roque, poznat po prisutnosti kitova, koji se mogu vidjeti u blizini preko 20 vrsta. Posjetit ćemo i muzej posvećen kitovima i kitolovu te učiti o važnosti kitova za razvoj otoka. Poslijepodnevno krstarenje natrag do otoka Faial. Noćenje.

6. DAN: FAIAL - TERCEIRA / ANGRA DE HEROISMO | doručak

Nakon doručka transfer do zračne luke i let našim zrakoplovom na otok Terceira. Drugi najveći otok Azora poznat je po pješčanim plažama, slikovitim vidikovcima, ugaslim vulkanima, a ujedno je i otok na kojem su Španjolci izgradili jednu od najvećih utvrda na Atlantiku. Naša prva stanica nakon slijetanja bit će gradić Praia da Vitoria sa slikovitim kućicama, ostacima starog gradskog zida i pješčanom plažom koja se proteže uz marinu. Zatim posjećujemo Angra do Heroismo, glavni grad otoka koji je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine od 1983. godine zbog nevjerojatno lijepe arhitekture vila i palača. Slikovite ulice, male kuće i trgovi te čarobni vrtovi obuzimaju svakog posjetitelja. Ovdje nas čeka smještaj u našem hotelu i vrijeme za popodnevno upoznavanje ljepota grada. Noćenje.

7. DAN: TERCEIRA | doručak

Doručak i zatim vožnja do velikog vulkanskog dimnjaka Algar do Carvao, dubokog 100 metara. To je zapanjujuće lijepa špilja s iznimnim stalaktitima, podzemnim jezerom i zanimljivim slikama bazalta. Zaustavit ćemo se i u pokrajini Biscoitos. Najvažniji poljoprivredni dio sjevera otoka poznat je po vinogradima i vinskim podrumima te prirodnim vulkanskim bazenima. Posjetite Muzej vinogradarstva, gdje ćemo saznati sve o posebnom otočkom vinu - vinu "verdelho", koje se proizvodi u malim vinogradima, okruženim zidovima od crnih bazaltnih stijena. Tijekom cijelog dana oduševit će nas slikoviti vidikovci i prekrasne plaže otoka na kojima se isprepliću tradicija, kultura i priroda. Popodne povratak u hotel i noćenje.

8. DAN: TERCEIRA - LJUBLJANA | doručak

Nakon doručka slobodno jutro za otkrivanje ljepota otoka. Fakultativni izlet uz promatranje kitova i dupina. Vode Azora poznate su po brojnim vrstama kitova i dupina koji ovdje borave pa je vjerojatnost da ćete ih vidjeti čak 98%. Ipak, možete otići u neku od obrtničkih radionica, gdje izrađuju šarene prekrivače i prozore. Poslijepodne transfer do zračne luke i let za Ljubljanu sa slijetanjem u večernjim satima.

Destinacija

Azori

Portugalsko otočje (9 otoka) smješteno u sjevernom Atlantiku, ukupne površine 2.346 km2, sa cca. 245.000 stanovnika. Otoci su vulkanskog porjekla i ističu se 3 grupe kojima su glavni otoci: Flores i Corvo na sjeverozapadu, Faial, Pico, Sao Jorge, Gracioza i Terciera u središtu, te Sao Miguel i Santa Maria na jugoistoku.

 • Glavna naselja: Ponta Delgada, Horta i Angra de Heroismo
 • Najveći grad: Ponta Delgada
 • Službeni jezik: Portugalski
 • Valuta: Euro (€)
 • Struja: 220 V
 • Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach
 • Viza: nije potrebna
 • Klima: Prosječna temperatura zimi je 18-19 °C, ljeti 24-25 °C.Maksimalna mjesečna količina padavina je 110 mm.Godišnja količina oborina povećava se na zapadu sa 700 mm na San Miguelu na 1600 mm kod Florischa.Od lipnja do rujna prevladava suho i stabilno vrijeme.Temperatura mora tokom godine kreće se od 17 do 23 ° C.
 • Hrana: tradicionalna azorska jela od ribe i mesa
 • Piće: Lokalni konjak koji se zove Aquadente, lokalno pivo Especial, lokalna proizvodnja crvenog i bijelog vina.

Sao Miguel

Najveći i najnaseljeniji azorski otok, poznat je i kao Zeleni otok, što može zahvaliti nepreglednim zelenim ravnicama i brdima koja ga krase. Sao Miguel poznat je i po brojnim vulkanskim jezerima, kao što su Lagoa das Sete Cidades i Lagoa do Fogo. Obalu Sao Miguela karakterizira kontrast visokih litica koje poniru u ocean te lako dostupnih plaža, poput kupališta Vinha da Areia.

Terceira

Terceira je otok prepoznatljiv po jednom od glavnih gradova Azora - Angra do Heroismo - mjestu s očuvanom povijesnom jezgrom smještenom na UNESCO-ov Popis svjetske baštine te brojnim, danas neaktivnim, vulkanima čijim erupcijama je i nastao. Na Terceiri se izmjenjuje zanimljiv i šaren krajolik, u kojem se pak izmjenjuju nizine, planine i obala, zelenilo i morsko plavetnilo, obrađene površine s pomalo divljom i neukroćenom prirodom. Osim veličanstvene prirode i nevjerojatnih plaža, na Terceiri možete pogledati i portugalsku inačicu borbe s bikovima, koja dolazi u dva oblika - borba u areni te ulična utrka (tourada a corda).

Cijena

Polazak: 13.11.2022.
od 10.490 kn po osobi

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • prijevoz posebnim charter zrakoplovom na relaciji Ljubljana – Sao Miguel – Terceira - Ljubljana
 • pristojbe zračnih luka
 • sve lokalne letove po programu
 • grupni prijevozi i transferi prema programu putovanja
 • smještaj u hotelima 4* na spomenutim otocima u dvokrevetnoj sobi na osnovu 7 noćenja s doručkom
 • razgledi prema programu putovanja
 • cjelodnevni izlet na otoku Sao Miguel (Lagoa do Fogo i dolina Furnas uključujući ulaz u botanički vrt Terra Nostra i tvornicu čaja)
 • cjelodnevni izlet po otoku Terceira s uključenom ulaznicom za Algar Do Carvao
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • jamčevinu i troškove organizacije putovanja.

 

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • fakultativne sadržaje
 • usluge drugačije od navedenih
 • troškove osobnih narudžbi
 • sve što izrijekom nije navedeno u programu.

 

MOGUĆE DOPLATE (uz rezervaciju): 

 • doplata za polupansion: 1.600 kn po osobi
 • izlet promatranje kitova 8. dan: 460 kn po osobi
 • doplata za ručak lokalni specijalitet »Cozido«: 115 kn po osobi
 • povratni transfer ZAGREB - ZRAČNA LUKA LJUBLJANA – ZAGREB: 310 kn po osobi (minimalno 2 putnika)
 • Doplata za jednokrevetnu sobu: 2.210 kn

POPUST: djeca od 2 do 12 godina na pomoćnom ležaju - 10% (popust se obračunava pri prijavi 2 odrasle osobe i djeteta)

Smještaj

Smještaj: Hoteli 3/4*
Lokacija:

Smještaj u hotelima 4* na spomenutim otocima u dvokrevetnoj sobi na osnovu 7 noćenja s doručkom.

Doplata za jednokrevetnu sobu 2.210 kn.

10% popusta za dijete do 12 godina u pratnji dvije odrasle osobe (u dvokrevetnoj sobi s pomoćnim krevetom).

Trokrevetna soba za odrasle osobe po redovnoj cijeni, na upit.

Korisne informacije

COVID-19 INFORMACIJE: Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja za Portugal na službenim stranicama MVEP-a. *Sve navedene mjere podložne su promjeni do datuma polaska. O svakoj eventualnoj izmjeni protokola za ulazak u Portugal putnici će biti obavješteni na vrijeme.

Napomene:

 • Za državljane RH viza za Portugal nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.
 • Informacije o potrebnim putnim ispravama nalaze se na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvep.hr
 • U slučaju promjene elemenata izračuna, odnosno tečaja valute, organizator zadržava pravo izmjene cijene
 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji na destinaciji.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama i konačni iznos pristojbe se potvrđuje na dan izdavanja zrakoplovne karte
 • Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Lisabonu, ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
 • Preporučujemo ugovaranje paketa putnog osiguranja, uključujući osiguranje od otkaza putovanja i zdravstveno osiguranje uz ugovor o putovanju u paket aranžmanu. Za sve informacije u vezi osiguranja, kao i uvjeta osiguranja povezanih s pandemijom Covid-19, obratite nam se s povjerenjem.

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U PORTUGALU

(Pokriva Angolu, Gvineju Bisau, Cabo Verde i Sao Tome i Principe) Rua D. Lourenco de Almeida, 24, 1400-126 Lisboa, PORTUGAL

 • lisabon@mvep.hr, pt.mvep.hr
 • Ivica Maričić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik 0035 121 302 1033, 302 1053, 302 1077, 0035 121 302 1251
 • Uredovno vrijeme Veleposlanstva: ponedjeljak-petak 9,00-17,00
 • Uredovno vrijeme Konzularnog odjela Veleposlanstva: (za stranke)  po dogovoru
 • Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): 00 351 966 015 731

 

Odgovorni organizator: Kompas d.o.o., Dunajska 117, SI-1000, Ljubljana, Slovenija Opći uvjeti organizatora: https://www.kompas.si/wp-content/uploads/2022/01/Opci-uvjeti-i-upute_NAV00-07-18_september-2020_d.o.o.pdf


od 10.490 kn po osobi
Datum polaska:
Broj osoba: