Škotska

7 dana autobusom i brodom | 02.01.-08.01.2022.

Opis

7 dana autobusom i brodom
02.01.-08.01.2022.
First minute cijena!
 • posjet Edinburghu – prijestolnici Škotske
 • razgled Glasgowa i posjeti Gretna Greenu i Jedburghu
 • uključene dvije plovidbe velikim putničkim brodovima
 • razgledi putem: Frankfurt, Delft i Nürnberg
 • uključene večere u hotelu u Škotskoj!

Itinerer

1. dan ZAGREB - FRANKFURT

Polazak autobusa iz Zagreba s Autobusnog kolodvora, peroni 502-506 u 05:00 sati. Vožnja kroz Sloveniju, Austriju i Njemačku preko Regensburga i Nürnberga prema Frankfurtu. Razgled središta Frankfurta na Majni, poslovnog i bankarskog središta Njemačke: trg Römer s povijesnim zgradama – Gradska vijećnica - crkva sv.Pavla, mjesto prvog pokušaja ujedinjenja Njemačke - obala Majne - katedrala. Smještaj u hotel u Frankfurtu/okolici. Noćenje.

2. dan FRANKFURT – ROTTERDAM - BROD

Doručak. Vožnja prema Nizozemskoj uz kraća zaustavljanja putem. Posjet Delftu, najljepšem povijesnom gradu i prvoj prijestolnici Nizozemske. Prošetati ćemo do glavnoga trga s Gradskom vijećnicom i Novom crkvom s grobnicama nizozemskih vladara. Razgled grada nastavlja se šetnjom uz romantične kanale, riblju tržnicu, Staru crkvu i Prinsenhof, dvor Vilima Oranskog. Delft je rodni grad velikog slikara Vermeera, autora „Djevojke s bisernom naušnicom“, a brojni su gradski motivi Delfta na njegovim slikama. Vožnja prema luci Rotterdama. Ukrcaj na brod i smještaj u kabine. Ugodna i ležerna plovidba prema Engleskoj uz korištenje brodskih sadržaja. Na brodu su restorani, barovi, brodske trgovine, glazba.. Noćenje u kabinama na brodu.

3. dan BROD – HULL - GRETNA GREEN - GLASGOW - HOTEL

Doručak na brodu. Iskrcaj s broda u sjevernoj engleskoj luci Hull u jutarnjim satima. Vožnja kroz prekrasno rubno područje Lake Districta, područje jezera na sjeveru Engleske koje su u 19. stoljeću engleski romantični pisci poput Williama Wordswortha, autora slavnih „Narcisa“ učinili popularnim. Na „granici“ sa Škotskom posjetiti ćemo poznato pogranično mjesto Gretna Green gdje su bježali mladi parovi iz Engleske kako bi se vjenčali. Dolazak u Glasgow, razgled grada: park Glasgow Green - trg George Square - sveučilišna četvrt - katedrala - Glasgow Cross, nekadašnja tržnica soli. Slobodno vrijeme u središtu najvećeg škotskog grada. Sveti Mungo kojem je posvećena katedrala podigao je ovdje prvu crkvu u 6.stoljeću, a poslije se od tog mjesta počeo širiti grad. Smještaj u hotel u okolici Glasgowa. Večera. Noćenje.

4. dan HOTEL - EDINBURGH - HOTEL

Doručak. Cjelodnevni izlet u Edinburgh, prijestolnicu Škotske. Razgled grada: katedrala - Royal Mile – Castle - spomenik Walteru Scottu – Parlament – Holyroadhouse - glavna ulica Princess Street - Calton Hill - Charlotte Square - ulica George Street. Slobodno vrijeme u gradskom središtu za šetnju, kupovinu i posjete muzejima. Odlične su mogućnosti shoppinga u glavnoj trgovačkoj ulici Princess Street, posjet nekom od tipičnih pubova, kupovinu škotskog whiskeya, suvenira ili osobne programe. Povratak u hotel u okolici Glasgowa. Večera. Noćenje.

5. dan HOTEL - JEDBURGH - HULL - BROD

Doručak. Odlazak iz hotela i vožnja prema jugu. Kraće zaustavljanje u povijesnom mjestu Jedburgh, nekad važnom graničnom gradu između Engleske i Škotske. U 12. stoljeću ovdje je izgrađen veliki augustinski samostan po nalogu kralja Davida I, jedna od najboljih normanskih zgrada u Škotskoj. Kraljica Mary Škotska boravila je u manjem dvorcu u mjestu. Zaustavljanje na „granici“ Engleske i Škotske uz pauzu za fotografiranje uz „granični kamen“ (a uz malo sreće i kojeg raspjevanog Škota s gajdama u tradicionalnom kiltu!). Vožnja do Hulla i ukrcaj na brod. Odlazak broda u večernjim satima. Plovidba uz korištenje brodskih sadržaja. Noćenje u kabinama na brodu.

6.dan BROD -ROTTERDAM - BONN - FRANKFURT

Doručak na brodu. Iskrcaj s broda u luci Rotterdama u jutarnjim satima.Nastavak vožnje prema Njemačkoj uz kraća zaustavljanja putem. Posjet Bonnu, nekad glavnom gradu Zapadne Njemačke smještenom na obali Rajne. Razgled grada: stara gradska vijećnica – spomenik Beethovenu – elektorska palača – povijesna jezgra. Nastavak puta i smještaj u hotel u Frankfurtu/okolici. Noćenje.

7. dan FRANKFURT – NÜRNBERG – ZAGREB

Doručak. Nastavak vožnje kroz Njemačku. Dolazak u Nürnberg. Razgled grada: Gradska vijećnica - crkva sv. Seebalda - crkva Frauenkirche i glavni gradski trg poznat po božićnom sajmu – Lorenzkirche - gradske zidine. Slobodno vrijeme za ručak ili šetnju. Nastavak puta prema Austriji i Sloveniji uz zaustavljanja putem. Dolazak u Zagreb u kasnim satima.

Destinacija

Škotska

Škotska je dio Ujedinjenoga Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i najsjeverniji dio otoka Velike Britanije; obuhvaća 78 811 km² (od toga unutarnje vode 900 km²). Na zapadu i sjeveru izlazi na Atlantski ocean, a na istoku na Sjeverno more. Od Engleske ju dijeli granična crta koja se pruža od ušća rijeke Tweed na istočnoj obali do zaljeva Solway na zapadnoj obali. Škotska se proteže i na otočja Hebridi ispred sjeverozapadne obale te Orkney i Shetland ispred sjeveroistočne obale, koji ukupno imaju više od 790 otoka. Obala je duga oko 16 150 km.

Škotska se uglavnom dijeli na južni, središnji i sjeverni dio. Južni dio Škotske obuhvaća niskoplaninsko područje Southern Uplands s graničnim gorjem Cheviot, građenim pretežno od starih stijena. Središnji dio sastoji se od niza depresija, koje se nastavljaju u zaljeve Firth of Clyde, Firth of Forth i Firth of Tay. Središnja nizina (engleski Central Lowlands) odvojena je rasjednom linijom, koja se pruža od Dumbartona na ušću rijeke Clyde na zapadu do Stonehavena na sjeveroistoku (Sjeverno more), od Škotskog visočja (Highlands; obuhvaća oko 60% Škotske) koje se nalazi sjeverozapadno od nje. Najviši dio visočja čini gorje Grampian s najvišim vrhom britanskog otočja Ben Nevis, 1343 m. Udolina Great Glen (prije Glen More) s nizom jezera rastavlja gorje Grampian (granitni ravnjak) od Sjeverozapadnoga visočja (North West Highlands), raščlanjenoga dugotrajnom riječnom i glacijalnom erozijom. 

Škotska je bogata jezerima (loch; oko 31 460), kojih je najviše u Škotskom visočju; najveća su i najpoznatija jezera Loch Lomond i Loch Ness. Za Škotsku je karakteristična razvedenost obale, osobito zapadne, po čemu se znatno razlikuje od Engleske. Na zapadnoj obali duboko su se usjekli zaljevi (estuariji) Firth of Clyde i Firth Lorn, a na istočnoj Firth of Forth i Moray Firth. Više dijelove planinskoga područja pokrivaju vrištine i prostrani pašnjaci.

Cijena

Polazak: 02.01.2022.
redovna cijena od 4.590 kn po osobi
first minute od 4.390 kn po osobi

First Minute cijena vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni

Rok za prijavu: 14 dana prije puta

Minimalan broj putnika: 40

Cijena uključuje:

 • prijevoz visoko turističkim autobusom prema programu putovanja
 • smještaj na osnovi ukupno 4 noćenja u dvokrevetnim sobama u hotelima 3/4*: 2 noćenja s doručkom u hotelu 3/4* u Frankfurtu/okolici 2 noćenja s polupansionom u hotelu 3* u okolici Glasgowa (škotski topli kuhani doručak i večera u 3 slijeda)
 • 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na putničkim brodovima Rotterdam -Hull i Hull - Rotterdam
 • Razgledavanja i izlete prema programu
 • stručnog pratitelja tijekom putovanja
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

Cijena ne uključuje:

 • moguću doplatu za jednokrevetnu sobu (uključuje jednokrevetnu unutarnju kabinu na brodovima): 1.390 kn
 • moguću doplatu za jednokrevetnu sobu (uključuje jednokrevetnu vanjsku kabinu na brodovima): 1.790 kn
 • moguću doplatu za dvokrevetnu vanjsku kabinu na brodovima, po osobi: 350 kn
 • moguću doplatu za dvije buffet večere na brodu (uplata moguća isključivo prilikom rezervacije programa): 450 kn
 • ulaznice za muzeje i kulturno-povijesne spomenike
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz itd.)
 • putno osiguranje

Trokrevetne sobe/kabine: na ovom programu rezervacija trokrevetnih soba/kabina nije moguća.

Mogućnost doplate za odabrana sjedala u autobusu: Na ovom putovanju nudimo mogućnost odabira određenih sjedala u autobusu uz nadoplatu prilikom rezervacije. Doplata nije obavezna. Raspoloživost odabranih sjedala je na upit i podložna provjeri prilikom rezervacije.

- sjedala 3 i 4 u prvom redu doplata po osobi 100 kn

- sjedala 5,6,7,8 u drugom redu doplata po osobi 100 kn

Smještaj

Smještaj: Škotska
Lokacija:
 • 2 noćenja s doručkom u hotelu 3/4* u okolici Frankfurta
 • 2 noćenje s polupansionom u hotelu 3* u okolici Glasgowa (škotski topli kuhani doručak i večera od 3 slijeda)
 • 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na putničkom brodu Rotterdam/Zeebrugge - Hull i Hull – Rotterdam

Korisne informacije

VAŽNO! PODACI POTREBNI PRILIKOM REZERVACIJE ARANŽMANA: Molimo da prilikom rezervacije aranžmana obavezno date slijedeće podatke: ime i prezime, datum rođenja, državljanstvo, broj putovnice ili osobne iskaznice.Ovi su podaci potrebni za brodske liste putnika.

PRAKTIČNE NAPOMENE: 

 • valuta u Velikoj Britaniji je britanska funta (GBP). Preporučujemo ukoliko imate mogućnosti da nabavite funte prije početka putovanja u Hrvatskoj jer je tečaj često povoljniji nego na licu mjesta.
 • Valuta u Njemačkoj je euro.
 • preporučujemo da na put uz veći kofer uzmete manju torbu za noćenje na brodovima kako ne biste morali nositi svu Vašu prtljagu u brodsku kabinu.
 • Naš autobus ide s grupom na brodove na turi i Vašu veću prtljagu možete ostaviti u prtljažniku autobusa, ukoliko to želite.
 • ponesite na put odjeću i obuću za različite vremenske prilike, obavezno jaknu, vestu, čvršću sportsku obuću, zaštitu od kiše..
 • adaptere za električnu energiju koji su potrebni u Velikoj Britaniji možete kupiti na prvom putničkom brodu na turi u brodskoj trgovini ili na licu mjesta

Granične i vizne formalnosti: Za putovanje u Veliku Britaniju državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza, ali je za putovanje potrebna važeća putovnica ili osobna iskaznica (prema stanju u listopadu 2020). Savjetujemo da prije polaska na put provjerite mogućnost putovanja u Veliku Britaniju s osobnom iskaznicom obzirom na proces Brexita. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje.

Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

Organizator putovanja ne preuzima odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. Cijene mogućih ulaznica i fakultativnih sadržaja navedene su uz pojedine programe prema informaciji na dan formiranja programa. Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica i fakultativnih sadržaja do kojih može doći nakon objave programa. Mogući fakultativni sadržaji plaćaju se na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu navedeno plaćanje prije puta. Program nije pogodan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili za osobe koje zahtijevaju upotrebu WC-a u autobusu. Organizator putovanja ne može utjecati na dužinu čekanja na graničnim prijelazima, na prometne prilike kao i na vrijeme dolaska autobusa u Hrvatsku na povratku s putovanja.

Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju.

Minimalan broj putnika za putovanje je 40.

Agencija zadržava pravo otkazati putovanje najkasnije 20 (dvadeset) dana prije predviđenog polaska u slučaju putovanja koja traju više od šest dana i najkasnije 7 (sedam) dana prije predviđenog polaska u slučaju putovanja koja traju između jednog i šest dana, ukoliko se na putovanje ne prijavi potreban, u programu ili ugovoru o putovanju naveden, broj ljudi.

Završno pismo šaljemo 2 dana prije početka putovanja.

 

Za ovo putovanje vrijede opći uvjeti putovanja organizatora Bravo putovanja d.o.o., OIB 92714688296


redovna cijena od 4.590 kn po osobi
first minute od 4.390 kn po osobi
Datum polaska:
Broj osoba: