Bukurešt i Transilvanija

4 dana/3 noćenja | Grupni polasci: 04.10.2019.

Opis

4 dana/3 noćenja
Grupni polasci: 04.10.2019.
Polazak zrakoplovom iz Zagreba! First minute cijena!

Fakultativni izlet: Brašov - Drakulin zamak Bran - dvorac Peleš

Zrakoplovom iz Zagreba

Itinerer

1. dan Zagreb-Bukurešt

Sastanak u zračnoj luci Zagreb u 06.30h kod šaltera informacija. Let za Bukurešt zrakoplovom Croatia airlines u 08.40h. Po dolasku u Bukurešt oko 11.30h, panoramski razgled autobusom glavnog grada Rumunjske, Pariza Balkana: Palača slobodnog tiska, Trijumfalni luk, Piatea Victoriei - zgrade vlade, Akademija znanosti, pa duž stare ulice Calea Victoriei - koncertna dvorana Ateneum, Nacionalni muzej likovnih umjetnosti, kraljevska palača Carola I - Sala Palatul, Sveučilište, Trg revolucije gdje je počela pobuna protiv Ceasescua 1989. God, Piata Unirii i divovski Parlament iz Ceausecuovog doba, jedna od tri najveće zgrade na svijetu zbog koje je srušeno oko 3500 objekata koji nisu bili u skladu s vizurom, vožnja uz rijeku do predsjedničke palače Cotroceni, Opera, nedovršena zgrada Ceausecuove RTV… Smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan Bukurešt

Doručak. Nastavak razgleda grada pješice po egzotičnom starom dijelu grada gdje je srednjovjekovni dvor Curtea Veche u kojem je znao obitavati i Vlad Tepeš – Drakula i stara crkva sv Antuna. Poslijepodne slobodno vrijeme za kupovinu, šetnju ili piće u nekom od mnogobrojnih bistroa i restorana u ulicama Lipscani i Franceza, ili pak za obilazak Etno Sela Satului, muzeja na otvorenom gdje se može vidjeti 300 ruralnih povijesnih rumunjskih kuća i zgrada, poput seoskih kuća i štala, starinskih crkava, kao i transilvanijskih kuća. Moguća šetnja uz jezero u parku Herastrau.Noćenje.

3. dan fakultativni izlet Brašov-Drakulin zamak Bran-Sinaia i dvorac Peleš

Doručak. Slijedi fakultativni izlet prema Brašovu, starom saksonskom gradu Kronstadtu, poznatom po tzv Crnoj crkvi, najvećoj gotičkoj crkvi Jugoistočne Europe. Razgled stare vijećnice i uščuvanih cehovskih zgrada na glavnom trgu iz 16.stoljeća. Kraća vožnja do zamka Bran u kojem je boravio Vlad Tepeš, Drakula. Izgrađen je na 60 metara visokoj stijeni, s prekrasnim pogledom na cijelu dolinu. Razgled i slobodno vrijeme za suvenire. Nakon toga vožnja prema gradiću Sinaia, nazvan prema Sinaju s kojeg se vratio rumunjski plemić i osnovao tu manastir. Razgled obližnjeg kraljevskog dvorca Peleš, sagrađenog za rumunjskog monarha Carola I 1873.-1914., lijep primjer ladanjske arhitekture. Povratak u Bukurešt. Noćenje.

4.dan Bukurešt-Zagreb

Doručak. Transfer do zračne luke. Polazak zrakoplova Croatia airlinesa za Zagreb u 12.10h. Dolazak u Zagreb u 13.05h.

Destinacija

Rumunjska

Rumunjska je država u jugoistočnoj, djelomično u srednjoj Europi. Na istoku izlazi na Crno more, a graniči na na jugu s Bugarskom, na jugozapadu sa Srbijom, na sjeverozapadu s Mađarskom, na sjeveru s Ukrajinom te na sjeveroistoku s Moldovom. Rumunjska je član NATO saveza i Europske unije.

Glavni grad: Bukurešt

Pozivni broj: +40

Valuta: Rumunjski lej

Stanovništvo: 19,64 milijuna (2017.) Statistički ured Europskih zajednica

Službeni jezik: Rumunjski jezik

Bukurešt (rumunjski: Bucureşti) je glavni i najveći grad Rumunjske. Grad je 2007. godine brojio 1.931.838 stanovnika, a administrativno područje imalo je 2.600.000 stanovnika. Manje je poznato da je Bukurešt utemeljio vlaški knez Vlad III. Drakula. Rijeka Dâmboviţa dijeli Bukurešt na dva dijela. Bukurešt je poznat i kao Balkanski Pariz; kroz grad prolaze dva velika bulevara, a velik dio zgrada izgradili su strani arhitekti, najčešće Francuzi i Talijani. Rumunjski arhitekti razvili su stil sličan francuskom, a razlog tomu je što se većina imućnijih Rumunja prije dolaska komunizma školovala u Francuskoj. Nakon dolaska komunista na vlast sve se više grade zgrade strogog izgleda koje je bilo lakše i jeftinije izgraditi, ali je Bukurešt i dalje ostao grad parkova i lijepe arhitekture. Klima je u Bukureštu jako oštra, ovaj kraj nema proljeća i jeseni; zime su hladne s jakim vjetrovima, a ljeta su vruća i suha.

Brașov je grad u srednjem dijelu Rumunjske i glavni grad županije Brașov. Dio je povijesne pokrajine Transilvanije i okružen je Karpatima. U Brașovu postoji mnogo građevina koje su sagradili Nijemci koji su živjeli u gradu. Brojne su građevine u gotičkom stilu. Postoji mnogo protestantskih crkava (najvažnija je Crna crkva, najveća protestantska crkva u Rumunjskoj). U blizini grada na Karpatima se nalazi dvorac Bran za koji se smatra da je u njemu živio Vlad III. Drakula. To je jedno od najpoznatijih rumunjskih turističkih odredišta.

Cijena

Smještaj

Smještaj: Hoteli 4*
Lokacija: Bukurešt, Rumunjska
smještaj u hotelima 4* na bazi 3 noćenja s doručkom

Korisne informacije

Napomena: avio kompanija zadržava pravo promjene vremena leta, a Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

Rumunjska – zanimljivosti:

  • Ime zemlje “Rumunjska” potječe od latinske riječi “Romanus” što znači “Rimljanin” – “građanin Rimskog carstva”
  • Palača rumunjskog Parlamenta druga je najveća zgrada na svijetu - iza zgrade Pentagona. Gradio ju je Ceausecu od 1984. godine i nije ju stigao završiti. Izgubio je vlast i ubijen je u prevratu godine 1989. Od tada je napredak u izgradnji ove jedinstvane građevine, koju zovu i Dom naroda, usporen i ona još nije završena iako su u njoj smještena i funkcioniraju oba doma Parlamenta. Zgrada je visoka 86 m i ima 12 nadzemnih i 8 podzemnih katova.
  • Dvorac Peles u gradu Sinaia bio je prvi europski dvorac u potpunosti osvijetljen električnom strujom. Elektricitet je proizveo vlastiti pogon dvorca, a njegov centralni sustav grijanja, izgrađen 1888., još je uvijek funkcionalan i u uporabi. 1889. godine grad Temišvar postao je prvi grad u Europi s električnom rasvjetom.
  • Poznata rumunjska gimnastičarka Nadia Comanechi prva je u povijesti gimnastike dobila ocjenu 10 – dakle, izvela je savršenu vježbu – na olimpijadi u Montrealu 1976.
  • Rumunjski jezik star je 1700 godina i potječe od doba Rimskog carstva. Nakon pada Rimskog carstva i naseljavanjima novih naroda, rumunjski jezik ostao je odsječen od ostalih romanskih jezika (talijanski, španjolski, francuski, portugalski) zbog razvoja pod drugačijim okolnostima no sačuvao je elemente vulgarnog latinskog, a istodobno se mijenjao pod utjecajem susjednih slavenskih naroda.

 

Za ovo putovanje vrijede opći uvjeti putovanja organizatora Azur tours d.o.o., OIB 66836187861

Datum polaska:
Broj osoba: