5 ZEMALJA JUŽNE AMERIKE

16 dana zrakoplovom | Garantirani polazak: 04.11.-19.11.2023.

Opis

16 dana zrakoplovom
Garantirani polazak: 04.11.-19.11.2023.
Peru - Bolivija - Argentina - Urugvaj - Brazil

Zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu! First Minute popust 200 € (1.506,90 kn) za rezervacije do 60 dana prije datuma putovanja ili popunjenja kapaciteta po first minute cijeni.

Uključeno u cijenu:

Machu Picchu – tajanstveni grad Inka Buenos Aires - prijestolnica tanga Plovidba jezerom Titicaca La Paz - najviši glavni grad na svijetu Rio de Janeiro - jedan od najljepših gradova na svijetu, grad sambe i karnevala Izlet u Montevideo, grad prelijepe, raznovrsne arhitekture, vrlo živahan i atraktivan

Red letenja:

KLM: ZAGREB - AMSTERDAM 08:25 10:30

AMSTERDAM - LIMA 12:35 19:15

RIO DE JANEIRO - AMSTERDAM 20:50 12:15

AMSTERDAM - ZAGREB 15:10 17:00

First Minute popust 200 € (1.506,90 kn) za rezervacije do 60 dana prije datuma putovanja ili popunjenja kapaciteta po first minute cijeni.

Minimalan broj putnika za realizaciju aranžmana: 10

Itinerer

1. dan: ZAGREB – AMSTERDAM – LIMA

Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb 2 sata prije polijetanja zrakoplova. Podjela putne dokumentacije od strane voditelja putovanja te prijava na let za Amsterdam na liniji OU450 (Croatia Airlines) i polijetanje zrakoplova u 8:25 sati. Dolazak u Amsterdam predviđen je u 10:30 sati. Nastavak leta za Limu u 12:30 sati na liniji KL743 (KLM). Obroci za vrijeme leta. Dolazak u Limu predviđen je u 19:15 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku u Limu sastanak s predstavnikom lokalnog agenta i transfer do hotela. Prijava i smještaj u hotel i noćenje.

2. dan: LIMA

Doručak. Odlazak na poludnevni razgled grada. Lima je glavni i najveći grad Perua te se nalazi u dolini rijeka Chillon, Rimac i Lurin, iznad puste pacifičke obale u središtu Perua. Limu je osnovao konkvistador Francisco Pizarro 18. siječnja 1535. godine kao Ciudad de los Reyes (Grad kraljeva). Grad je brzo postao glavnim i najvažnijim gradom španjolskog Potkraljevstva Perua (1542.-1824.) i mjesto odakle se širila španjolska vlast i kršćanstvo. Tijekom obilaska grada upoznajte stare dijelove grada koji i danas odišu nekadašnjim kolonijalnim ugođajem, ali isto tako i nove dijelove grada. Neki od najznačajnijih spomenika u Limi su glavni gradski trg – Plaza de Armas, Predsjednička palača, Nadbiskupska palača, katedrala te samostan Sv. Franje. Katedrala u Limi je sagrađena od 1535. do 1625., a 1746. godine je djelomično obnovljena nakon potresa. U njoj se nalazi grobnica osnivača Lime, Francisca Pizarra. Samostan Sv. Franje ima vrijednu kolekciju slika i tisuće knjiga koji se mogu obići uz organizirani posjet. Ispod nje se nalaze kripte u kojima je do 1808. godine pokopano oko 25 tisuća stanovnika Lime. Turistička atrakcija je i glavni gradski "Trg od oružja" (Plaza de Armas), na kojemu se nalaze gradska vijećnica, predsjednička palača (1938.) i crkve iz 16. i 17. stoljeća, Merced i San Pedro. Sjaj života bogatih iz doba Potkraljevine Peru dočaravaju stare palače u gradu: Aliaga, Gojoneche i Tore Tagle. Po završetku razgleda slobodno poslijepodne za vlastite programe. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: LIMA – CUSCO

Rani doručak i odjava iz hotela. Prijevoz do zračne luke te let prema Cuscu. Po dolasku, smještaj u hotel. U poslijepodnevnim satima odlazak na razgled tijekom kojeg ćete vidjeti Plaza Mayor (glavni trg), Hram sunca (Coricancha) te Katedralu. Posjet obližnjim arheološkim nalazištima: Kenko (Quenqo) s podzemnim galerijama i polukružnim amfiteatrom; Tambomachay - izvor vode i kupalište Inka, Puca Pucara - crvena tvrđava na vrhu brda, Sacsayhuaman tvrđava - impozantni primjer vojne arhitekture Inka izgrađen od blokova granita. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan: CUSCO – OLLANTAYTAMBO – SVETA DOLINA INKA (URUBAMBA)

Nakon doručka odjava iz hotela i vožnja prema dolini rijeke Urubamba poznatijoj kao Sveta dolina Inka. Odlazak prema gradu Pisac gdje se mnoštvo posjetitelja i domaćeg stanovništva susreću na živopisnoj tržnici sa suvenirima i tekstilnim proizvodima. Potom odlazak prema zajednici Chinchero smještenoj 28 km od Cusca. Obilazak tržnice koja svojom živošću, bojama, užurbanošću oduševljava posjetitelje iz cijelog svijeta. Ručak u lokalnom restoranu. Nastavljamo kroz dolinu prema lokalitetu Ollantaytambo gdje ćemo među ostalim vidjeti Hram Sunca. Po završetku razgleda prijava i smještaj u hotel u Svetoj dolini (Urubamba). Noćenje.

5. dan: SVETA DOLINA INKA – AGUAS CALIENTES – MACHU PICCHU – CUSCO

Nakon ranog doručka prijevoz do željezničke postaje Ollantaytambo. Vožnja vlakom kroz dolinu Inka do mjesta Aguas Calientes. Prijevoz minibusom do “izgubljenog grada Inka” – Machu Picchu koji se nalazi na najvišem dijelu istočnih Andi u Peruu. Zbog toga što se nalazi na visini od čak 2.350 metara, ovaj grad nije bio poznat javnosti sve do 1911. godine kada ga je otkrio Amerikanac Hiram Bingham. Od otkrića do danas, Machu Picchu je postao jedna od najpoželjnijih i najposjećenijih turističkih atrakcija južnoameričkog kontinenta. Machu Picchu je 1983. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine, a 2007. godine je izabran kao jedno od sedam novih svjetskih čuda. Grad ima dvjestotinjak građevina smještenih na terasama i raspoređenih oko velikog središnjeg trga. Četvrti na koje je podijeljen uske su i izdužene, tako da maksimalno iskorištavaju prostor. Razgled prekrasne Citadele, nekadašnjeg središnjeg Trga, kružne kule, svetog sunčanog sata, groblja, carskih odaja itd. Pauza za ručak u lokalnom restoranu u mjestu Aguas Calientes. Poslijepodne povratak vlakom u Cusco te noćenje u hotelu.

6. dan: CUSCO – ALTIPLANO – PUNO

Nakon doručka vožnja autobusom prema Punu, udaljenom oko 390 kilometara. Vožnja kroz zanimljiv Andski krajolik tzv. Altiplano, drugu najvišu svjetsku visoravan (poslije tibetske), prošaranu malim selima i krdima ljama. Prije stizanja do odredišta zaustavit ćemo se na nekoliko značajnih točaka. Prva je Andahuaylillas u kojem se nalazi vrlo lijepa barokna crkva iz 17. st., poznata i kao andska Sikstinska kapela zbog svojih prekrasnih freski. Sljedeća postaja je Raqchi (ili hram Boga Wiracocha), udaljeno 121 km od Cusca. Ovaj hram je uistinu monumentalan: 100 metara dužine, 26 metara širine i 14 metara u visinu. Nastavak puta prema mjestu Sicuani gdje ćemo napraviti pauzu za buffet ručak. Nastavljamo do prijevoja La Raya na 4.335 metara nadmorske visine, gdje ćete uživati u vrhovima Anda pokrivenima snijegom. Prije dolaska u Puno zaustavit ćemo se i u svetištu Pukara iz vremena prije Inka. Dolazak u Puno u kasnijim poslijepodnevnim satima. Prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

7. dan: PUNO – JEZERO TITICACA – LA PAZ

Nakon doručka polazak prema La Pazu. Vožnja južnom stranom jezera Titicaca prema drevnom svetištu Copacabana, na granici Perua i Bolivije. Po dolasku u Copacabanu, posjet crkvi poznate Crne Majke Božje. Slijedi odlazak hidrogliserom prema poznatom otoku Sunca, jednom od najvažnijih arheoloških nalazišta. Ručak u lokalnom restoranu na otoku. Nakon toga odlazak u Hatajatu, na obali jezera Titicaca, posjet Andskom eko selu čiji su stanovnici potomci Inka. Šetnja selom, gdje ćete vidjeti iglue od zemlje i upoznati kulturu Urus - Chipayas. Stanovnici tog područja su kroz stoljeća zadržali izgled i običaje stare populacije, poput života u zajednici gdje su sva dobra zajednička. Vidjet ćete proizvodnju odjeće i predmeta od vune. Žene su odjevene u tradicionalne nošnje, koje su među najljepšima u cijeloj Boliviji. Nastavak putovanja prema La Pazu. Po dolasku, smještaj i noćenje u hotelu.

8. dan: LA PAZ

Doručak u hotelu. Odlazak u razgled La Paza, koji se ubraja među najviše gradove na svijetu, a kojeg je 1548. godine osnovao kapetan Alonzo de Mendoza. Najznačajnija mjesta u starom gradu su Plaza Murillo i ulica Jaen (Calle Jaén) sa svojom kolonijalnom arhitekturom. Nastavak razgleda prema rezidencijalnim dijelovima Obrajes, Calacoto i La Florida te na kraju Dolina mjeseca (Valle de la Luna) gdje je tijekom milijuna godina pod utjecajem vjetra i kiše formiran krajolik što neodoljivo podsjeća na mjesečev i odakle se pruža jedinstveni pogled na planine kojima je La Paz okružen. Povratak u hotel i noćenje.

9. dan: LA PAZ – BUENOS AIRES

Nakon ranog doručka (breakfast box) odjava iz hotela. Prijevoz do zračne luke La Paz – El Alto i prijava na let za Buenos Aires (uz presjedanje u Limi). Dolazak u Buenos Aires predviđen je u poslijepodnevnim satima. Nakon carinskih formalnosti sastanak s lokalnim vodičem te organizirani transfer do hotela. Prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

10. dan: BUENOS AIRES

Doručak. Odlazak u panoramsko razgledavanje argentinske prijestolnice: Plaza de Mayo, Casa Rosada (predsjednička palača), katedrala, Avenida de Mayo, zgrada Kongresa, San Telmo (kolijevka tanga), Plaza Dorrego (središnji trg San Telma na kojem se nalazi čuvena tržnica starinama - Feria de San Telmo), La Boca (živo obojani zidovi limenih kućica simbol su ove najslikovitije četvrti), Avenida 9 de Julio (najšira avenija na svijetu), Puerto Madero (oživljavanjem i prenamjenom starih dokova stvorena je nova poslovna četvrt s ultramodernom arhitekturom te vrhunskim restoranima i mjestima za izlazak), prekrasne rezidencijalne četvrti, Palermo i La Recoleta, poznate i kao Pariz u malom. Povratak u hotel i slobodno vrijeme do večeri. Oko 20 sati organiziran je prijevoz od hotela do restorana na večeru uz Tango Show (uz doplatu). U ugodnom ambijentu večerat ćete specijalitete uz izbor vrhunskih argentinskih vina. Organizirani prijevoz do hotela i noćenje.

11. dan: BUENOS AIRES – (fakultativni izlet MONTEVIDEO - URUGVAJ) – BUENOS AIRES

Nakon doručka slobodan dan za vlastite programe ili fakultativno odlazak na cjelodnevni izlet u Montevideo - Urugvaj (uključen ručak i transfer katamaranom). Polazak katamaranom iz Buenos Airesa u jutarnjim satima (plovidba u trajanju 3 sata). Po dolasku slijedi razgled grada. Posjet starom dijelu grada: Ustavni trg, katedrala, gradska vijećnica, kazalište Solis, Trg Neovisnosti sa spomenikom nacionalnom heroju Artigasu, zgrada Kongresa, najveći i najljepši gradski park Prado s Vrtom ruža te spomenikom La Diligencia. Odlazak do brda Montevideo odakle se pruža pogled na prekrasan Montevideo zaljev. Posjet parku Battle and Ordonez, prolazak pored obeliska i nogometnog stadiona. Vožnja kroz rezidencijalnu četvrt Carrasco i duž gradskih plaža. Slobodno vrijeme do transfera u luku, a polazak katamarana natrag prema Buenos Airesu u kasnim poslijepodnevnim satima. Po dolasku u Buenos Aires, transfer do hotela. Noćenje.

12. dan: BUENOS AIRES – PUERTO IGUAZU – SLAPOVI IGUAZU (ARGENTINA)

Doručak u hotelu. Odjava iz hotela i organizirani prijevoz u zračnu luku. Polijetanje zrakoplova za Puerto Iguazu. Preporuka je da se odjenete u udobnu odjeću i obuću jer se po dolasku u zračnu luku izravno odlazi na razgled argentinskog dijela Nacionalnog parka, kojeg većina smatra čak i ljepšim od brazilskog. Drveni mostići vode do Vražjeg grotla, najvećeg i najljepšeg slapa Parka, okruženog pravom džunglom prepunom tropskih ptica, što sve zajedno čini jedan od najljepših krajolika Južne Amerike. Ručak u restoranu (nije uključen u cijenu). Po završetku razgleda argentinskog dijela nacionalnog parka Iguazu, odlazak prema hotelu. Smještaj i noćenje.

13. dan: PUERTO IGUAZU – SLAPOVI IGUAZU (BRAZIL) – RIO DE JANEIRO

Nakon doručka odjava iz hotela i odlazak na razgled slapova Iguazu s brazilske strane tijekom kojeg se pruža prekrasan pogled na slapove i Đavolje ždrijelo. Šetnja stazicama i mostićima, prateći kaskade slapova gotovo do podnožja Đavoljeg ždrijela, odakle se pruža nevjerojatan pogled i doživljaj. Po završetku razgleda, stanka za kasni ručak (nije uključen u cijenu aranžmana) i kupovinu suvenira. U poslijepodnevnim satima odlazak u zračnu luku te let za Rio de Janiero. Po dolasku u Rio slijedi organizirani prijevoz do hotela. Prijava i smještaj. Noćenje.

14. dan: RIO DE JANEIRO

Nakon doručka odlazak na razgled grada: Corcovado i Glava šećera. Razgled započinje vožnjom do stanice Cosme Velho, gdje slijedi ukrcaj na poznati vlak "cog" te 20-minutni uspon željeznicom kroz tropsku šumu Tijuca, uz fascinantan pogled na grad, plaže i prekrasnu prirodu. Dolazak na vrh Corcovada (710 metara n/m) gdje se nalazi jedno od 7 svjetskih čuda modernog doba, kip Krista Iskupitelja. Kip Krista visok je 38 metara i drugi je po visini na svijetu. Do podnožja kipa može se doći i pješice (220 stepenica). Ručak u lokalnom restoranu (uklljučen). Nastavak razgleda odlaskom na Glavu šećera, simbol Rio de Janeira. Do vrha se dolazi velikom gondolom, a prva stanica je Urca Mountain, na 220 m visine, odakle se pruža pogled na zaljev Botafogo. Druga, zadnja stanica je na 395 m visine, Sugar Loaf Hill, odakle se pruža prekrasan pogled na plažu Copacabana s jedne i na zaljev Guanabara s druge strane. Povratak u hotel u poslijepodnevnim satima. Slobodna večer za vlastite programe i aktivnosti. Noćenje u hotelu.

15. dan: RIO DE JANEIRO – AMSTERDAM

Doručak u hotelu. Odjava iz hotela te slobodno vrijeme do organiziranog prijevoza u zračnu luku. Polijetanje zrakoplova na liniji KL706 (KLM) u 20:50 sati prema Amsterdamu. Noćni let s obrocima za vrijeme leta.

16. dan: AMSTERDAM – ZAGREB

Dolazak u Amsterdam predviđen je u 12:15 sati. Nastavak putovanja za Zagreb u 15:10 sati na liniji KL1943 (KLM). Dolazak je predviđen u 17:00 sati.

Destinacija

Peru, Bolivija, Argentina, Urugvaj i Brazil

PERU

Službeno ime: Republika Peru Geografski položaj: u središnjem dijelu zapadne obale Južne Amerike. Podijeljen je na 3 geografske regije: obalu, planinsko područje i amazonsku džunglu. Površina: 1.285.220 km2 Broj stanovnika: oko 29.500.000.  Glavni grad: Lima. Jezik: španjolski, kečuanski i ajmarski (u područjima gdje prevladavaju) Religija: katolici 93%, protestanti 6% Vremenska razlika: -5/-6 sati Novčana jedinica: novi sol (PEN), 10 PEN = oko 19 kn Kupovina: Peru je jedna od najinteresantnijih shopping destinacija u Latinskoj Americi zbog visoke kvalitete rukotvorina i povoljnih cijena. Najzanimljiviji su tekstil, predmeti od alpakine vune poput pulovera, prekrivača, ponča, šalova te predmeti od keramike. Kupujete li takve vunene predmete, pripazite jer je mnogo jeftinih, napravljenih od mješavine vune i sintetike. Odjeća i obuća: Preporučamo da ponesete kombiniranu odjeću – laganu pamučnu za toplo te toplu i vodootpornu za vlažno i hladnije vrijeme ili večernje sate. Najbolje je odijevati se slojevito i prema potrebi skidati, odnosno dodavati slojeve. Ne zaboravite ponijeti zaštitu od kiše, najbolje kišni ogrtač ili kabanicu. Preporučamo i da ponesete pokrivalo za glavu. Od obuće, najbolja je udobna obuća, po mogućnosti visoke cipele za hodanje ili tenisice. Ponesite i sunčane naočale te sredstvo za zaštitu od sunca. Hrana: Peruanska kuhinja nudi raznolika jela tipična za svaku regiju. Glavni sastojci su morski plodovi, meso, krumpir, riža i kukuruz. Prije konzumiranja, raspitajte se o sastojcima jer neka jela mogu biti jako začinjena. Što se pića tiče, među najpoznatijima su peruvian pisco – brandy od grožđa, chica morada – sok od ružičastog kukuruza, chica de jora – fermentirani sok od crvenog ili žutog kukuruza, te sok od aguaje, tropskog voća. Napon struje: 110V/220V (potreban je adapter) Cijepljenje: nije potrebno Viza: nije potrebna Mobilne mreže: T-Mobile, A1 i Telemach partneri Pozivni broj zemlje: +51 Korisna web stranica: http://visitperu.com, http://www.peru.travel/en/ Klima: na istoku je ekvatorska klima s visokim temperaturama i obilnim padalinama cijele godine. U obalnom dijelu klima je pustinjska s vrlo malom količinom padalina. Obalno područje (Lima, Trujillo, Nazca) ima dvije jasno definirane sezone. Tijekom ljeta (od prosinca do ožujka) temperature se kreću oko 27°C. Zime su vlažne i hladnije te temperature padnu i do 12°C. Planinsko područje (Machu Picchu, Cuzco, Puno, Jezero Titicaca) karakterizira suha i umjerena klima s dvije jasno definirane sezone: ljetnom i kišnom. U ljetnoj sezoni koja traje od svibnja do listopada dani su sunčani, a noći vrlo hladne. Rijetko kiši. Kišna sezona traje od studenog do travnja. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Čile (Pokriva Plurinacionalnu Državu Boliviju, Ekvador i Republiku Peru) Telefon: 0056 2 2 269 6141 Fax: 0056 2 2 269 6092 Adresa: Ezequias Alliende 2370 Providencia Santiago, CHILE Email: croemb.santiago@mvep.hr

BOLIVIJA

Službeno ime: Republika Bolivija Geografski položaj: u Južnoj Americi, bez izlaza na more; graniči s Brazilom, Paragvajem, Argentinom, Čileom i Peruom Površina: 1.098.581 km2 Stanovništvo: oko 10.300.000; autohtoni narodi 72%, većinom Kečua (30.7%) i Aymara (25.2%); 27.5% mestici, a ostalo bijelci Glavni grad: Sucre (oko 295.455 stanovnika); sjedište vlade: La Paz (oko 887.500 stanovnika) Jezik: španjolski, kečuanski i ajmarski su službeni jezici; govori se i guarani, a sporazumijevanje je moguće i na engleskom Religija: rimokatolici 92%, pripadnici bolivijske evangeličke metodističke crkve 5%, ostali 3% Vremenska razlika: -5 sati zimi /-6 sati ljeti u odnosu na Hrvatsku Novčana jedinica: boliviano (BOB); 1 USD = oko 6,90 BOB Kupovina: popularni suveniri su predmeti od alpakine vune poput deka, pulovera, ponča, šalova, drvene rezbarije, predmeti od keramike, nakit; većina trgovina radi od 9 do 12:30 sati i od 15 do 19:30 sati radnim danom te od 10 do 15 sati subotom Odjeća: savjetujemo da ponesete kombiniranu odjeću i za toplo i hladno vrijeme te da se oblačite slojevito; preporučujemo udobnu obuću Hrana: kombinacija španjolske i tradicionalne indijanske kuhinje bazirana na kukuruzu, krumpiru, grahu, riži, pšenici te mesu; lokalni specijaliteti: saltena – pečeno tijesto punjeno mesom, krumpirom i grožđicama sa začinima, lomo montado – odrezak s jajima, rižom i prženim bananama, humitas – zaslađeno jelo od kukuruza zamotano u lišće banane i kuhano na pari, chicharrón – pržena svinjska koža i komadići mesa Piće: piti isključivo flaširanu vodu; poznato piće je chicha – domaća rakija od kukuruza, sveto piće Inka ili chica de mani – bezalkoholno piće od kikirikija; lokalno pivo: Cruzena, Taquina, Pacena Napon struje: 220V; 50Hz (La Paz 110 & 220V); potreban je adapter Cijepljenje: obavezno je cijepljenje protiv žute groznice; preporučujemo konzultirati Zavod za javno zdravstvo Viza: nije potrebna Mobilne mreže: T-Mobile, A1 i Telemach partneri Pozivni broj zemlje: +591 Korisne web stranice: http://www.bolivia.travel/events_en.aspx Klima: znatno se razlikuje od regije do regije te postoje velike razlike u temperaturama između dana i noći; razlikujemo dvije sezone: ljeto i zimu; ljeto traje od kraja studenog do travnja i karakterizira ga veća količina oborina; zima (sušno i hladnije vrijeme) traje od svibnja do listopada; u La Pazu je zrak vrlo rijedak zbog nadmorske visine.

ARGENTINA

Službeno ime: Republika Argentina Geografski položaj: druga po veličini južnoamerička država (iza Brazila), smještena je istočno od Anda Površina: 2.766.890 km2 Broj stanovnika: oko 40.117.000 Glavni grad: Buenos Aires Jezik: službeni jezik je španjolski, govori se i engleski, francuski, talijanski, a ponegdje i njemački Religija: katolici 92%, ostali 8% Vremenska razlika: -4 sata Novčana jedinica: argentinski peso (ARS), 100 ARS = oko 5 kn; 1 USD = cca 150 ARS Kupovina: popularni suveniri: proizvodi od kože, oniksa, srebra, vune. Cjenkanje je moguće na tržnicama i u nekim trgovinama kožom u Buenos Airesu. Radno vrijeme trgovina: u velikim gradovima radnim danom od 9 do 20 sati, subotom od 9 do 13 sati. U predgrađima i provincijama obično se zatvaraju u podne. Veliki supermarketi i shopping centri u pravilu su otvoreni i subotom i nedjeljom. Odjeća: kako klima u Argentini varira od vruće i vlažne na sjeveru, do veoma hladne i vjetrovite na jugu, predlažemo da ponesete raznoliku odjeću. Preporučamo da ponesete kišnu kabanicu zbog posjeta slapovima Iguazu. Hrana i piće: glavni sastojak argentinske kuhinje je meso, posebno goveđe, po kojem je Argentina nadaleko poznata. Najčešće se poslužuje pripremljeno na roštilju, uglavnom uz krumpir kao prilog. Od pića je za preporučiti odlično argentinsko vino. Napon struje: 220V/240 V (potreban je adapter) Cijepljenje: nije potrebno Viza: nije potrebna Mobilne mreže: T-Mobile, A1 i Telemach imaju roaming s lokalnim partnerima partneri Pozivni broj zemlje: +54 Korisna web stranica: www.turismo.gov.ar, www.argentina.travel/en Klima: Argentina ima vrlo raznoliku klimu po cijelom svom teritoriju: suptropska na sjeveru, subantarktička u južnoj Patagoniji te blaga i vlažna u nizinama Pampe Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Argentinskoj Republici (Pokriva Paragvaj i Urugvaj) Grad: Buenos Aires Duška Paravić, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Telefon: 0054 11 4777 6409 (Veleposlanstvo), 0054 11 4777 7284 (Konzularni odjel) Fax: 0054 11 4777 9159 Adresa: Gorostiaga 2104, 1426 Buenos Aires, ARGENTINA Email: croemb.ar@mvep.hr

BRAZIL

Službeno ime: Federativna Republika Brazil Glavni grad: Brasilia Službeni jezik: portugalski, koriste se španjolski, engleski i francuski Vremenska razlika: -3 sata u odnosu na Hrvatsku Novčana jedinica: brasilian real (BRL): 1 EUR = 5,20 BRL Napon struje: 110/220V, potreban adapter Viza: nije potrebna Cijepljenje: ukoliko se boravi, posjećuje područje Amazone potrebno se cijepiti protiv žute groznice. Pozivni broj zemlje: +55 Klima: tropska, umjerena na jugu. Godišnja doba u suprotna su onima u Europi. Proljeće traje od listopada do prosinca, ljeto od siječnja do ožujka, jesen od travnja do lipnja, a zima od srpnja do rujna. Odjeća i obuća: traperice i debele pamučne majice su za hodanje po Brazilu pretopili odjevni predmeti, stoga ponesite nešto lagano, ali preporuča se da ponesete vestu ili laganu vjetrovku za hotel (zbog jakog air-conditiona). Kupovina: U Brazilu se isplati kupiti predmete od kože kao npr. cipele, remeni, torbe i novčanici. Odjeća je isto tako povoljna i dobre kvalitete. Isto tako kupuje se drago kamenje i nakit, suveniri, cjenkanje nije uobičajeno, no možete pitati za popust kod plaćanja gotovinom ili za popust kod kupnje više od 1 artikla. Hrana i piće: preporučuje se piti vodu u bocama. Nacionalno jelo – Feijoada: crni grah sa raznim vrstama mesa uz kupus, rižu, kriške naranči ili prema izboru. Na ulici možete kupiti piletinu, palačinke, slatkiše od kokosa, kukuruz. Najčešće meso koje Brazilci jedu je govedina. Isto tako ispijanje kave je jedan od običaja u Brazilu koji ne smijete zanemariti. Brazil je isto tako specifičan po nacionalnom jelu pod imenom „moqueca“ – gulaš od morskih plodova, kokosovog mlijeka, limunovog soka, palminog ulja i lokalnih začina. U svakom slučaju Brazilska kuhinja je raznovrsna i ima sve vrste namirnica u ponudi. Napojnice: 10% napojnice automatski se dodaje na račun u većini hotela i restorana i ne očekuje se da dajete ekstra napojnicu. Taksistima se ne daje napojnica, ali kad se plaća iznos se zaokružuje. Temperatura: Kroz veći dio Brazila ljeta su jako vruća (prosjek 43°C) s visokim postotkom vlage. U Riu su ljeta jako vruća i vlažna (prosjek 38°C i 98% vlage) dok su zime u Riu blage – noćna temperatura ne pada ispod 19°C, a dnevna temperatura ne prelazi 30°C. Sao Paolo ima klimu sličnu klimi u Riu, znači vruća ljeta i blage zime. Južno od Sao Paola i u unutrašnjosti zemlje, zime znaju biti hladnije (temperatura se spusti do 5°C). Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Brazil (Pokriva Republiku Kolumbiju, Bolivarijanska Republiku Venezuelu i Republiku Trinidad i Tobago) Grad: Brasilia Ranko Vilović, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Telefon: 0055 61 3248 0610 Fax: 0055 61 3248 1708 Adresa: SHIS QI 09 Conjunto 11, Casa 3, CEP 71625-110 Brasilia-DF, BRAZIL Email: croemb.brasilia@mvep.hr Web stranica: https://mvep.gov.hr/br Uredovno vrijeme Veleposlanstva: • ponedjeljak-petak 9:00-17:00 Uredovno vrijeme Konzularnog odjela Veleposlanstva:(za stranke) • ponedjeljak-petak 10,00-15,00 Dežurni mobitel za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): +55 61 999885319.

Cijena

Polazak: 04.11.2023.
RC od 6.899 € (51.980,52 kn) po osobi

Cijena uključuje:

 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Lima – Rio de Janeiro – Zagreb
 • zrakoplovne pristojbe i naknade 1 komad prtljage do 23 kg koji se predaje i 1 komad ručne prtljage koji možete sa sobom ponijeti u putničku kabinu, maksimalne težine 8 kg i zbroja dimenzija do 115 cm (55x40x20)
 • unutarnje letove u Južnoj Americi (Lima - Cusco; La Paz - Buenos Aires; Buenos Aires - Puerto Iguazu; Foz do Iguaçu - Rio de Janeiro)
 • 14 noćenja s doručkom u hotelima 4* prema programu
 • obroke prema programu
 • razglede i izlete s lokalnim vodičima prema programu
 • grupne transfere na relaciji zračna luka – hotel - zračna luka prema programu
 • ulaznice za objekte i lokalitete koji se posjećuju prema programu
 • ručkove na većini razgleda
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • boravišne pristojbe i lokalne takse
 • jamčevinu i troškove organizacije putovanja

Cijena ne uključuje:

 • doplatu za jednokrevetnu sobu 900 € (6.781,05 kn)
 • napojnice lokalnim vodičima i vozačima 80 € po osobi (plaćanje na licu mjesta voditelju putovanja)
 • dodatne obroke, usluge i izlete koji nisu navedeni u programu putovanja
 • osobne troškove putno osiguranje (preporučujemo)

Fakultativni sadržaji i izleti:

 • Buenos Aires: Izlet Montevideo (Urugvaj): 250 € (1.883,63 kn)
 • Buenos Aires: Tango Show s večerom i transferom: 130 € (979,49 kn)

Smještaj

Smještaj: Hoteli 4*
Lokacija:

PREDVIĐENI HOTELI:

Lima: Innside By Melia Lima Miraflores 4* ili sl.

Cusco: Sonesta Cusco Hotel 4* ili sl.

Sveta Dolina Inka: San Agustin Monasterio De La Recoleta 4* ili sl.

Puno: Casa Andina Premium Puno 4* ili sl.

La Paz: Ritz Apart Hotel 4* ili sl.

Buenos Aires: Dazzler by Wyndham Buenos Aires Maipú 4* ili sl.

Iguazu: Mercure Iguazu Hotel Iru 4* ili sl.

Rio de Janeiro: Arena Leme Hotel 4* ili sl.

Korisne informacije

COVID-19 INFORMACIJE (stanje svibanj 2023. – podložno promjeni!):

PERU: Ukinute su sve COVID restrikcije

BOLIVIJA: Državljani Republike Hrvatske, stariji od 5 godina, mogu ući u Boliviju ukoliko posjeduju potvrdu o provedenom cijepljenju (2 doze) protiv COVID-19 najmanje 14 dana prije dana ulaska u zemlju ili, ukoliko nisu cijepljeni, mogu priložiti negativan rezultat PCR testa, ne starijeg od 72 sata ili brzog antigenskog testa, ne starijeg od 48 sati prije polaska na put. Potrebno je imati i zdravstveno osiguranje koje pokriva i COVID-19.

Također, prije putovanja potrebno je popuniti zdravstveni obrazac koji se može preuzeti na sljedećoj poveznici: https://migracion.gob.bo/pagina/documentos/formularios/FormularioSaludCOVID.pdf.  Dodatno svi strani posjetitelji koji posjećuju Boliviju u turističke svrhe trebaju registrirati adresu na kojoj će boraviti dok su u zemlji. Registracija se vrši putem online aplikacije dostupne na sljedećoj poveznici: http://sistemas.migracion.gob.bo/sigemig/#/principal/inicio

ARGENTINA: Ukinute su sve COVID restrikcije

URUGVAJ: Ukinute su sve COVID restrikcije

BRAZIL: Ukinute su sve COVID restrikcije

VAŽNA NAPOMENA: Sve navedene informacije su trenutne i podložne promjeni u svakom trenutku bez prethodne najave.

NAPOMENE 

 • Kategorizacija hotela u Južnoj Americi odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemljama u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda.
 • Molimo da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Zbog većih udaljenosti koje se tijekom putovanja prelaze autobusom, moguća su manja odstupanja u redoslijedu pružanja usluga; agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.
 • Ograničenje prtljage na letovima unutar Argentine iznosi 15 kg po osobi. Prekoračenje težine naplaćuje se cca 2,50 USD po kilogramu, na licu mjesta.
 • Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u svaku od zemalja koje se posjećuju. Viza nije potrebna niti za jednu zemlju (za državljane RH). Prilikom rezervacije putovanja obavezno je dostaviti kopiju putovnice prodajnom mjestu. Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) odgovoran je isključivo putnik. Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske dužni su se sami informirati o viznom režimu za svaku od zemalja koje se posjećuju prilikom putovanja.

ZDRAVSTVENE PREPORUKE: Visinska prilagodba: Prilikom putovanja u predjele s velikim nadmorskim visinama kao što su peruanske Ande postoji rizik da ćete osjetiti posljedice promjene nadmorske visine po organizam. Najčešći simptomi po kojima ju možemo prepoznati su glavobolja, mučnina, slabost, umor, proljev, gubitak apetita te nesanica. Preporuka je da se po dolasku prvih nekoliko sati tijelo aklimatizira na promjenu te da se izbjegavaju unaprijed svi veći fizički napori. Potrebno je piti puno tekućine (nikako ne alkohol). Ova preporuka odnosi se prvenstveno na posjete peruanskim gradovima kao što su Cusco (3360 m) ili Puno (3.827 m). Savjetuje se jesti laganu hranu i piti puno vode, pogotovo lokalni tradicionalni čaj od koke koji se preporuča u slučaju visinske bolesti. Osobe s kardiovaskularnim bolestima ne bi se smjele izlagati predugo na visinama od iznad 2.000 metara. Tzv. visinska bolest se može suzbiti udisanjem čistog kisika. Bočice s kisikom mogu se kupiti na lokacijama koje se posjećuju. Preporučujemo svakako i savjetovanje s osobnim liječnikom prije putovanja u krajeve s velikim nadmorskim visinama. Najbolje vrijeme za putovanje u Južnu Ameriku je od sredine listopada do sredine travnja. Zemlje koje se posjećuju imaju ugodnu temperaturu od prosječnih 22°C. Temperatura u Cuscu i Machu Picchu je ugodna u toku dana no naglo pada nakon 17 sati. Lagana vesta se preporučuje za vrijeme boravka u Cuscu i Machu Picchu. Ležerna odjeća je idealna za ovo putovanje!

 

Za ovo putovanje važeći su opći uvjeti organizatora https://www.palma-travel.hr/opci-uvjeti/

 

 


RC od 6.899 € (51.980,52 kn) po osobi
Datum polaska:
Broj osoba: