EGIPAT - Kairo s izletom u Aleksandriju, krstarenje Nilom i Hurgada

8 dana/7 noćenja | Grupni polazak: 19.02.-26.02.2023.

Opis

8 dana/7 noćenja
Grupni polazak: 19.02.-26.02.2023.
Posebnim zrakopolovom iz Ljubljane!

Vrijednost više:

 • direktan let Ljubljana - Kairo - Hurgada - Ljubljana
 • mogućnost organiziranog transfera iz Zagreba
 • all inclusive u hotelu u Hurgadi
 • puni pansion na krstarenju

Itinerer

1. dan: ZAGREB/LJUBLJANA – KAIRO

Sastanak putnika u zračnoj luci Ljubljana uz mogućnost organiziranog prijevoza iz Zagreba do zračne luke (doplata). Prijava na izravan charter let za Kairo u jutarnjim satima. Po obavljanju graničnih formalnosti, sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te odlazimo do velikog Egipatskog Nacionalnog Muzeja u kojem se nalazi najveća i najdragocjenija rijetka zbirka izvornih predmeta. Izloženo je preko 250 000 primjeraka starih 5000 godina koja uključuje zbirku blaga kralja Tutankamona koja je bila zatvorena u njegovoj grobnici više od 3500 godina i neotkrivena sve do početka 20. stoljeća. Po želji, razgled dvorane mumija (ulaznica uz doplatu). Po završetku razgleda ručak u lokalnom restoranu te potom odlazimo do platoa Gize, u predgrađu Kaira, gdje se nalaze najprepoznatljiviji simboli civilizacije drevnog Egipta - piramide, Dolinski hram i mistična Sfinga (čuvarica grobnica), 73 metra dugačka skulptura s tijelom lava i ljudskim licem. Tri najpoznatije piramide su Keopsova, Kefrenova i Mikerinova. Najveća i najstarija od njih je Keopsova, koja je, kada je sagrađena, bila visoka oko 146 metara, a izgrađena je od više od 2 milijuna blokova kamena vapnenca. Za one željne pustolovine i nezaboravnog iskustva, mogućnost ulaska duboko u jednu od piramida (uz doplatu). Odlazak prema hotelu, prijava i smještaj. Noćenje.

2. dan: KAIRO (fakultativni izlet Memfis i Sakkara)

Nakon doručka slobodan dan za samostalno razgledanje Kaira. Predlažemo odlazak na fakultativni izlet u Memfis i Sakkaru. Odlazimo prema drevnoj egipatskoj prijestolnici Memfis, koja graniči s nekropolom Sakkara gdje se nalazi najpoznatija i najstarija sačuvana stepenasta piramida na svijetu – grobnica faraona Džozera koju je izgradio visoki kraljevski službenik Imhotep, prvi poznati arhitekt i umjetnik u povijesti. Uz nju, u Sakkari se nalazi još 16 piramida različitog stupnja očuvanosti. Povratak u Kairo. Noćenje u hotelu.

3. dan: KAIRO – (fakultativni izlet ALEKSANDRIJA) - ASUAN

Doručak. Slobodno vrijeme ili predlažemo odlazak na fakultativni izlet autobusom do Aleksandrije. Grad je dobio ime po Aleksandru Velikom te je vrlo brzo postao jedan od najvećih gradova u helenističkom svijetu, po veličini i bogatstvu odmah iza Rima. Danas je najveća egipatska luka, drugi grad po veličini u Egiptu i važno industrijsko središte. Nekada je grad bio kamenim nasipom povezan s otočićem Farom, na kojem je Sostrat iz Knida oko 280. pr. Kr. sagradio najstariji poznati svjetionik istog imena Far (Pharos) visok 135 metara, jedno od sedam čuda antičkoga svijeta. Danas nažalost svjetionika više nema. Također, grad je bio poznat po Aleksandrijskoj knjižnici koja je bila najveća u antičko vrijeme, a 2002. godine je u blizini izgrađena jednako tako impresivna nova knjižnica Biblioteca Alexandrina koja broji čak 8 milijuna primjeraka knjiga, koju ćemo kratko panoramski razgledati izvana. Slijedi posjet katakombama Kom el-Shuqqafa iz 2. st. koje su savršen primjer aleksandrijske fuzije egipatskih i grčko-rimskih stilova. Postavljene su na nekoliko razina komora koje su spojene spiralnim stubama. Uz usputni vanjski panoramski razgled džamije Abu Alabbas, slijedi razgled ostataka rimskog Serapeuma i trijumfalnog stupa Pompejev pilar koji je jedan od najvećih monolitskih stupova ikad podignutih, postavljen u čast Dioklecijanu 292. godine. Posjet Aleksandriji završit ćemo posjetom palači i vrtovima Montazah. U popodnevnim satima povratak u Kairo te transfer do željezničke stanice i ukrcaj u vlak za Asuan. Smještaj u dvokrevetne kupee i večera u vlaku. Noćenje.

4. dan: ASUAN – (fakultativni izlet NUBIJSKO SELO)

Doručak u vlaku. Dolazak u Asuan, najjužniji egipatski grad u prijepodnevnim satima te posjet čuvenoj asuanskoj Visokoj brani čija je izgradnja imala značajan utjecaj na gospodarstvo i kulturu Egipta. S brane se pruža pogled na Naserovo jezero, najveće akumulacijsko jezero na svijetu. Put nas dalje vodi do tvornice parfema gdje ćete imati prilike upoznati se s cjelokupnim procesom izrade eteričnih ulja i parfema, i dalje do Nedovršenog obeliska, najvećeg poznatog antičkog obeliska. U poslijepodnevnim satima ukrcaj na brod, smještaj u kabine te ručak na brodu. U poslijepodnevnim satima moguća vožnja po Nilu feluccama, tradicionalnim egipatskim brodicama na jedra ili pak odlazak na fakultativni izlet u Nubijsko selo. Vožnja motornim brodom tijekom koje možete uživati u pogledu na Botanički otok, mauzolej Age-Khana i Elefantinski otok na kojem se nalazi ovo tradicionalno afričko selo (Nubijci). Dolazak do sela te upoznavanje s lokalnim načinom života i običajima uz obilazak slikovitih kuća (izvana svijetlih boja i s puno ukrasa). Nubijci su vrlo gostoljubivi pa često pozivaju u svoje domove na šalicu karkadé (piće/čaj od cvjetova hibiskusa) i shamsi (tradicionalni kruh). Povratak na brod. Večera. Noćenje.

5. dan: ASUAN – (fakultativni izlet ABU SIMBEL) – KOM OMBO – EDFU

U vrlo ranim satima mogućnost fakultativnog izleta u Abu Simbel (polazak u 04.00h). U srcu nubijske pustinje, nadomak granice sa Sudanom, podignuta je ova impozantna i najljepša građevina najvećeg faraona u povijesti egipatske države, Ramzesa II. Ovo grandiozno djelo arhitekture izgrađeno je u dva dijela. Prvi je posvećen trijadi bogova (Amonu, Ra-Harakteu i Ptahu), a drugi božici Hator, izgrađen u čast Nefertari, omiljenoj ženi Ramzesa II. Veličanstveno je i to da su ih Egipćani 60-ih godina prošlog stoljeća premjestili na višu razinu, kamen po kamen, kako ne bi bili poplavljeni Naserovim jezerom, nastalim izgradnjom Asuanske brane. Povratak na brod. Ručak. U poslijepodnevnim satima početak plovidbe rijekom Nil tijekom koje se možete opustiti na palubi broda i uživati u prizorima prekrasne prirode i pogledu na svakodnevni život Egipćana. Dolazak u Kom Ombo te posjet istoimenom hramu podijeljenom u dva dijela i posvećenom dvojici bogova, Sobeku s krokodilskom glavom i bogu Horusu s glavom sokola. Unutar hrama mogu se vidjeti zidni prikazi najranijih medicinskih instrumenata u svjetskoj povijesti, drevni egipatski kalendar, nilometar te muzej krokodilskih mumija. Nastavak plovidbe prema Edfu, drevnoj prijestolnici Apollinopolis Magna. Nakon večere uživajte u egipatskoj tzv. galabya zabavi u brodskom baru gdje će vas zabavljači „tjerati“ da se obučete poput Egipćanina. Noćenje na brodu u Edfu.

6. dan: EDFU – ESNA – LUKSOR

Nakon doručka posjet ptolomejskom hramu boga Horusa, jednom od najuščuvanijih hramova u Egiptu, sagrađenom između 237. i 57 pr. Kr, u vrijeme Kleopatre VII. Filopator, zadnje vladarice Egipta. Povratak na brod. Nastavak plovidbe uz ručak na brodu prema brani u Esni i dalje prema Luksoru odnosno drevnoj Tebi koja je jedno vrijeme bila prijestolnica starog Egipta. Dolazak u Luksor u večernjim satima. Posjetit ćemo Luksorski hram, veliki staroegipatski kompleks hramova smješten na istočnoj obali rijeke Nil koji je upravo u večernjim satima posebno impresivan kada svjetla osvjetljavaju hram. Noćenje na brodu.

7. dan: LUKSOR – DOLINA KRALJEVA – KARNAK – HURGADA

Doručak. Vožnja prema Dolini kraljeva, pustinjskoj dolini na zapadnoj obali Nila, nasuprot Luksora, poznatoj po šezdesetak grobnica faraona i plemića, koji su tu pokapani tijekom Novog kraljevstva (16. do 11. st. prije Krista). Danas je najpoznatija po grobnici Tutankamona koja se od 1979. godine, zajedno s ostatkom tebanske nekropole, nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. U nastavku posjet kaskadnom hramu kraljice Hatšepsut, jedine žene koja je, kao faraon, neograničeno vladala Egiptom. Slijedi posjet jednoj od tvornica alabastera te Memnonovim kolosima, masivnim kipovima možda i najvećeg faraona Egipta, Amenhotepa III. Odlazak do Karnaka i obilazak najvećeg kompleksa hramova starog Egipta (UNESCO), posvećenih bogovima Amonu, Ozirisu i dr., koji svojom veličinom i impresivnošću nadilazi sve egipatske hramove. U poslijepodnevnim satima vožnja pustinjom do Hurgade, popularnog ljetovališta na obali Crvenog mora. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

8. dan: HURGADA – LJUBLJANA/ZAGREB

Doručak. Slobodno vrijeme. Ljubiteljima mora predlažemo odlazak na fakultativni izlet brodom do koraljnih grebena gdje možete uživati u prekrasnom podvodnom svijetu i na rajskoj plaži otoka Giftun. Osim morskih radosti, mogućnost odlaska po želji na safari terenskim vozilima među pustinjske dine koje skrivaju gostoljubive beduinske tabore. U poslijepodnevnim satima transfer u zračnu luku i prijava na izravan charter let za Ljubljanu. Dolazak u Ljubljanu u večernjim satima. Mogućnost transfera do Zagreba.

Destinacija

Egipat - krstarenje Nilom

Arapska Republika Egipat je država u sjeveroistočnoj Africi. Dio egipatskog teritorija, Sinajski poluotok, nalazi se na području Azije. Na zapadu graniči s Libijom, na jugu sa Sudanom, na sjeveru sa Sredozemnim morem, a na istoku s Izraelom i Gazom. Glavni grad Egipta je Kairo. Glavna je značajka ove zemlje velik kontrast između doline i delte Nila i okolnih pustinjskih prostora. Dolina Nila proteže se od juga prema sjeveru, poput zelene vrpce kroz pustinju i najveća je oaza na svijetu. Dno doline čini nekoliko viših prirodnih terasa i naplavne nizine. Kod Kaira se Nil dijeli na dva rukavca. Ondje počinje plodna delta Nila, kanalima ispresijecana nizina koja na sredozemnoj strani završava pojasom obalnih sprudova i plitkih laguna. Dolina i delta Nila zauzimaju tek 3,5% državnog teritorija, premda ondje živi gotovo cjelokupno stanovništvo. Zapadno od doline nalaze se široki ravnjaci Libijske pustinje. U tim područjima prevladava šljunčana pustinja (serir), a na zapadu pješčana pustinja (Veliko pješčano more).Egiptu pripada i Sinajski poluotok. Geografski je to dio Azije, smješten između Sueskog i Akabskog zaljeva. Na jugu se uzdiže granitna uzvisina Sinajskog gorja, prema sjeveru preko širokih pustinjskih ravnjaka, ispresijecanih vadijima, prelazi u široku obalnu nizinu uz Sredozemno more. U Egiptu prevladava suptropska pustinjska klima, ali u uskom obalnom pojasu i na sjeveru prevladava sredozemna. Egipat je dar Nila. Opstanak države kroz višetisućljetnu je povijest usko povezan s rijekom i njezinim redovitim poplavljivanjima. Poplave su prije podizanja brane kod Asuana dosezale vrhunac u rujnu, u Donjem Egiptu u listopadu i obogaćivale tla plodnim muljem. om vodom natapa se dodatnih 910000 ha poljoprivrednih površina. Prema sudansko - egipatskom sporazumu, Egipat godišnje ima pravo na 66% vode Nila kod Asuana, a Sudan do 34%. Izgradnja brane promijenila je okoliš u dolini Nila. Kako veći dio mulja ostaje u jezeru i više ne dolazi do polja, bilo je nužno znatno povećati uporabu umjetnih gnojiva. Prema popisu stanovništva iz 2003. Egipat je imao 74.718.797 stanovnika. Prosječna gustoća naseljenosti je 75 st/km2. Stanovništvo se munjevito povećava zahvaljujući visokom natalitetu, tako da je Egipat primjerice 1976. imao tek 36.626.204 stanovnika. Stanovnici su uglavnom Egipćani iz arapske jezične skupine (99%), arabizirani potomci afrazijskih (tzv. hamitsko - semitskih) starih Egipćana. Snažan predarapski element očuvan je prije svega među Koptima i seoskim stanovništvom u unutrašnjosti (tzv. felasi). Na krajnjem jugu žive afroazijski ("hamitski") Nubijci (oko 200000). Pri gradnji Asuanske brane preseljeni su sjeverno od Asuana. U pustinji još živi oko 50000 Beduina. Po vjeroispovijedi stanovnici su sunitski muslimani (oko 90%) i kršćani (oko 10%), ponajprije Kopti. Najimpresivnije građevine Egipta svakako su piramide koje su građene kao grobnice faraona. Najpoznatije su Keopsova i Kefrenova piramida u Gizi te Džozerova stepenasta piramida u Sakari. Keopsova ili Velika piramida visoka je gotovo 150 metara i sagrađena je od oko 2 milijuna kamenih blokova.Keopsova piramida se vidi sa Mjeseca. Nalazi se na pola puta između Ekvatora I Sjevernog pola. Sve egipatske piramide su izgrađene na zapadnoj obali Nila, koja je kao mjesto zalaska sunca u egipatskoj mitologiji povezana s carstvom mrtvih. Piramide su tako pozicionirane da nijedna ne stvara sjenu drugoj. Za izgradnju ovih piramida bili su potrebni brojni matematički proračuni kao i pomno astronomsko istraživanje jer je svaka njihova stranica točno okrenuta određenoj strani svijeta. Napoleon je izracunao da tri glavne piramide sadrže dovoljno kamenja za izradu zida, visokog 3 metra i debelog 30 cm, oko cijele Francuske.

Cijena

Polazak: 19.02.2023.
cijena od 1.599 €(12.047,67 kn) po osobi

Cijena uključuje:

 • prijevoz posebnim charter zrakoplovom na relaciji Ljubljana – Kairo – Hurgada – Ljubljana
 • uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 20 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg)
 • 2 noćenja s doručkom u hotelu 5* u Kairu 
 • krstarenje brodom po Nilu (brod 5* Deluxe) na osnovi 3 noćenja s uslugom punog pansiona
 • 1 noćenje u vlaku (dvokrevetni kupei) s uslugom polupansiona (večera i doručak u vlaku) na relaciji Kairo – Asuan
 • 1 noćenje u Hurgadi u hotelu 5* s uslugom sve uključeno (All Inclusive)
 • obroci prema programu 
 • sve razglede i obroke prema programu i ulaznice (osim unutrašnjosti piramida i Dvorane mumija)
 • voditelja putovanja na slovenskom ili hrvatskom jeziku (vođenje na hrvatskom jeziku za minimalno 35 prijavljenih putnika) 
 • trošak organizacije putovanja.

 

Popusti:

 • Djeca do 12 godina 20% na pomoćnom ležaju u dvokrevetnoj sobi/kabini
 • Trokrevetne sobe/kabine/kupei za odrasle na ovom programu nisu moguće.

 

Doplate:

 • Doplata za jednokrevetnu sobu/kabinu/kupe u vlaku: 259 € (1.951,44 kn)
 • All inclusive na krstarenju 150 € (1.130,10 kn)
 • Viza za Egipat (uz asistenciju lokalnog agenta): 30 € (226,04 kn) 
 • Doplata za jednokrevetni kupe u vlaku: 98 € (737,94 kn)
 • Putno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja (preporučamo)
 • *obavezna doplata pri rezervaciji sobe i kabine s pomoćnim ležajem (samo za djecu do 12 godina
 • Obavezna doplata za napojnice u Egiptu: 50 EUR (plaćanje na licu mjesta) 
 • Transfer Zagreb – ZL Ljubljana – Zagreb: 51,76 € (389,96 kn)

 Minimalan broj prijavljenih putnika: 40

Doplata za manji broj putnika:

 • između 31 i 39 putnika 60 € ( 452,07kn)
 • između 21 i 30 putnika 100 € ( 753,45 kn)
 • između 16 i 20 putnika 150 € ( 1.130,18 kn)
 • između 10 i 15 putnika 200 € ( 1.506,90 kn)

 

Fakultativni izleti i sadržaji (plaćanje na licu mjesta u Egiptu):

 • Izlet Memfis i Sakkara: 60 €
 • Izlet Aleksandrija s ručkom: 120 € 
 • Izlet u Nubijsko selo: 38 € 
 • Izlet Abu Simbel: 125 €

 

Fiksni tečaj konverzije kune u euro: 1 euro = 7,53450 kuna

Smještaj

Smještaj: Hotel 5*
Lokacija: Egipat
 • 2 noćenja s doručkom u hotelu 5* u Kairu
 • krstarenje brodom po Nilu (brod 5* Deluxe) na osnovi 3 noćenja s uslugom punog pansiona
 • 1 noćenje u vlaku (dvokrevetni kupei) s uslugom polupansiona (večera i doručak u vlaku) na relaciji Kairo – Asuan
 • 1 noćenje u Hurgadi u hotelu 5* s uslugom sve uključeno (All Inclusive)

Korisne informacije

Važne napomene:

 • Kategorizacija hotela/brodova/vlakova u Egiptu odgovara službenoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
 • Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza organizatora
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Zbog većih udaljenosti koje se tijekom putovanja prelaze autobusom, moguća su manja odstupanja u redoslijedu pružanja usluga; agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.
 • Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju. Prilikom rezervacije putovanja obavezno je dostaviti kopiju putovnice prodajnom mjestu. Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) odgovoran je isključivo putnik.

COVID-19 INFORMACIJE: Sve restrikcije za ulazak u Egipat su ukinute.

 

Za ovo putovanje vrijede opći uvjeti organizatora Plama Travel d.o.o., OIB 28573765652  : Opći uvjeti | Palma Travel (palma-travel.hr)


cijena od 1.599 €(12.047,67 kn) po osobi
Datum polaska:
Broj osoba: